Slovenija 19.1.2011 10:14

Vokalna akademija Ljubljana izdala zgoščenko VAL

Ljubljana, 19. januarja - Vokalna Akademija Ljubljana (VAL) pod vodstvom Stojana Kureta je izdala svojo prvo zgoščenko z naslovom VAL. Dobitnik najvišjega zborovskega priznanja, velike nagrade Evrope 2010, je na prvencu zbral tako klasične mojstrovine svetovne zborovske literature za moške zbore kot dela, ki so na plošči izšla prvič.

Pevci so posneli skladbe Jacobusa Gallusa, Josepha Haydna, Franca Schuberta, Felixa Mendelssohna, Leoša Janačka, Huga Wolfa, Ildebranda Pizzettija in Ambroža Čopija. Ob teh pa so za zgoščenko prvič posneli in izdali tudi dela italijanskega skladatelja Giovannija Bonata ter dveh slovenskih avtorjev, Hrabroslava Volariča in akademika Lojzeta Lebiča.

Novost plošče je sama tehnična izvedba snemanja, ki je plod dela raziskovalne skupine dr. Daniela Svenška s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Posnetki so namreč nastali s parom razmaknjenih mikrofonov in so povsem naravni, brez mešanja, dodajanja odmeva in drugih akustičnih transformacij. Ta prvič uporabljeni fazni stereo, ki nastane zaradi časovnih, faznih razlik med kanaloma, pri reprodukciji na slušalkah pričara svojevrstno atmosfero in predstavlja svetovno novost, so sporočili iz zbora.

Pri snemanju so sodelovali pianistka Mojca Prus, violončelistki Urša Kržič in Kaja Kapus ter kontrabasist Tomaž Štular. Plošča je nastala ob podpori ministrstva za kulturo in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Izid plošče bodo pevci obeležili s koncerti po Sloveniji, med drugim bodo nastopili na Prevaljah, v Tolminu in Mariboru. Konec julija in začetek avgusta bodo gostovali v Franciji, konec oktobra in začetek novembra pa še na Japonskem.

Moški zbor VAL je edini moški zbor na svetu, ki je osvojil veliko nagrado Evrope v zborovskem petju, Stojan Kuret pa edini dirigent, ki je to priznanje osvojil dvakrat, prvič leta 2002 z APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani.