Slovenija 19.1.2011 10:35

V galeriji Jakopič razstava v spomin na Vojteha Ravnikarja

Ljubljana, 19. januarja - V galeriji Jakopič bodo v četrtek, 20. januarja, ob 19. uri odprli razstavo, posvečeno Vojtehu Ravnikarju (1943-2010), enemu glavnih protagonistov slovenske arhitekture zadnjih tridesetih let. Pod naslovom In memoriam. Vojteh Ravnikar 2000-2010 bodo predstavljeni izvedeni projekti arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar iz zadnjega desetletja.

Predstavljenih bo 16 izvedenih projektov. Posebej bo izpostavljen Zimski dvorec na Blokah, s katerim je Vojteh Ravnikar zaključil svojo življenjsko pot in ustvarjanje.

Arhitekt je projektantsko delo začel leta 1977 v projektivnem biroju Kraškega zidarja v Sežani, kjer je osnoval tudi skupino Kras. V Ljubljani je istočasno ustanovil lasten biro, v katerem se mu je leta 1990 pridružil arhitekt Robert Potokar. Leta 2003 sta skupaj tudi formalno ustanovila arhitekturni biro Ravnikar Potokar.

V ljubljanskem biroju se je v tem času zvrstilo več generacij študentov, arhitektov in številni sodelavci. Večino dela je biro pridobil z udeležbo na javnih natečajih, le posamezni manjši projekti so posledica neposrednih naročil. Biro pokriva širok razpon projektiranja, od manjših nalog, kot so enodružinske hiše in prenove, do projektov velikega merila, kot so šole, športne dvorane, poslovne stavbe in drugo.

Več projektov, ki jih je biro pridobil z zmago na natečajih, pa še čaka na realizacijo, med njimi nova sodna stavba v Ljubljani, tri umetniške akademije na Roški ter nova ljubljanska železniška postaja.

Razstava prikazuje način ali, bolje rečeno, enega od načinov, kako je sodobna arhitekturna kultura odgovorila na nove pogoje. Velika profesionalnost, konkretni in empirični dostop do vsakega novega arhitekturnega problema so omogočili Vojtehu Ravnikarju in Robertu Potokarju, skupaj z njunimi številnimi sodelavci v tem obdobju, da kot aktivni protagonisti sodelujejo v oblikovanju številnih javnih zgradb in v novih stanovanjskih tipologijah. In da s tem pripomorejo, preko svojih projektov, h kvalitetnejšemu fizičnemu razvoju slovenskih mest ter k bolj racionalnemu upravljanju vedno bolj kaotičnega in konfliktnega urbanega konteksta, je ob razstavi zapisal zgodovinar arhitekture in asistent na Arhitekturni fakulteti v Benetkah Luka Skansi.

Ob razstavi sta izšla dva kataloga, in sicer zbornik tekstov o Vojtehu Ravnikarju in katalog izvedenih projektov arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar.

Spremljevalni program bo ob javnih vodstvih po razstavi ponudil predavanje arhitekta Roberta Potokarja v petek, 21. januarja. Razstava bo odprta do 23. februarja.