Svet 20.1.2011 10:07

Domingo bo svoj 70. rojstni dan obeležil na odru

Madrid, 20. januarja - Placido Domingo je na odrih že vse od svojega 16. leta in več ko študira, potuje in nastopa, bolj izpolnjenega se počuti, piše na njegovi uradni spletni strani. Na takšen način bo obeležil tudi svoj življenjski jubilej. Na svoj 70. rojstni dan, 21. januarja, bo v Madridu nastopil v vlogi Oresta v Gluckovi operi Ifigenija na Tauridi.

Jose Placido Domingo Embil je s svojim močnim liričnim tenorjem svojevrsten glasbeni fenomen. Za njim je 50-letna odrska kariera, ki mu je prinesla naziv enega najpomembnejših opernih pevcev na svetu. Domingo se je v glasbeno zgodovino zapisal tudi z rekordom: njegov repertoar namreč šteje kar 130 opernih vlog. Te številke doslej ni uspelo doseči še nobenemu tenoristu.

Domingo se je rodil v Madridu. Odrastel je v Mehiki, kjer je sprva študiral klavir in dirigiranje, sčasoma pa se je posvetil petju. V operi je debitiral leta 1961 v Monterreyju z vlogo Alfreda v Verdijevi Traviati, širše priznanje pa mu je leta 1966 v ZDA prinesla vloga Don Rodriga v istoimenski operi Alberta Ginastere.

Bil je reden gost velikih opernih hiš, kot so milanska Scala, Dunajska državna opera, londonski Covent Garden, pariška opera Bastille, operi v San Franciscu in Los Angelesu in Teatro Colon v Buenos Airesu. Večkrat je nastopil tudi na festivalih v Salzburgu in Bayreuthu.

Svoj repertoar je od Verdija in italijanskih verističnih del (Puccini, Leoncavallo, Mascagni) razširil do francoskih oper (Bizet, Gounod, Saint-Saens, Massenet) in Wagnerja.

Preizkusil se je tudi kot dirigent, občinstvu pa je še posebej znan kot eden od Treh tenorjev. Pod to "znamko" je v 90. letih in v začetku tega stoletja skupaj z Lucianom Pavarottijem in Josejem Carrerasom nastopal na komercialno uspešnih koncertih na stadionih in v velikih dvoranah.

Že pred nekaj leti je napovedoval, da je dan, ko se bo poslovil z odra, precej blizu, toda do njegovega 70. rojstnega dne se to ni zgodilo. V teh dneh je namreč angažiran v madridski operni hiši Teatro Real, kjer nastopa v vlogi Oresta v Gluckovi operi Ifigenija na Tauridi. "Nastopati v Madridu, obkrožen z družino in prijatelji, to je zame darilo," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Španska vlada ga je pred dnevi odlikovala z redom za umetnost in literaturo. Podelila mu ga je za izjemno umetniško kariero ter za prizadevanja k utrditvi španske glasbe po svetu, predvsem tradicionalne španske operete - zarzuele.