Slovenija 19.1.2011 12:25

V Loškem muzeju bodo letos obeležili tri pomembne obletnice

Škofja Loka, 19. januarja - Loški muzej v letu 2011 načrtuje 25 prireditev, med drugim pa bodo obeležili tudi tri pomembne obletnice: 100 let od smrti slikarja Ivana Groharja, 80 let od rojstva kiparja Toneta Logondra in 500 let od potresa v Škofji Loki. Njihovo delovanje bo letos morda okrnilo dejstvo, da jim niso odobrili niti enega javnega delavca.

Loški muzej, Škofja Loka. Predstavitev letošnjih dogodkov v Loškem muzeju. Direktorica Loškega muzeja Jana Mlakar. Foto: Sašo Pipan/STA

Loški muzej, Škofja Loka.
Predstavitev letošnjih dogodkov v Loškem muzeju.
Direktorica Loškega muzeja Jana Mlakar.
Foto: Sašo Pipan/STA

V letu 2010 so v Loškem muzeju našteli okrog 49.000 obiskovalcev, kar je malenkost manj kot v letu 2009. Razloge za manjši obisk vidijo predvsem v recesiji in tudi nekoliko slabšem vremenu avgusta 2010, ko sicer beležijo največ obiskovalcev, je na novinarski konferenci ob začetku poslovnega leta pojasnila direktorica muzeja Jana Mlakar.

Lanska razstava ognjenega orožja bo letos gostovala v Pivki in Mariboru, med lanskimi prireditvami pa je direktorica izpostavila zlasti predstavitev Franca Novinca z likovno razstavo v Bruslju in prenovo mlina na grajskem vrtu, ki postaja vse bolj pomemben element ponudbe Loškega muzeja.

V letu 2011 načrtujejo praktično dva dogodka na mesec, skupaj okrog 25, v okviru rednega dela pa bodo dali poudarek predvsem digitalizaciji muzejskega gradiva s programom galis, kar bo omogočalo ogled zbirk na spletni strani www.museums.si ter urejanju depojskih prostorov in muzeja na prostem.

Z razstavami in predavanji bodo obeležili tri pomembne dogodke: ob 100. obletnici smrti Ivana Groharja v sodelovanju z Narodno galerijo Ljubljana načrtujejo razstavo slikarjevih portretov s spremnim katalogom z zgodbami portretirancev. Razstavo naj bi odprli maja na predvečer mednarodnega dneva muzejev, ogledati pa si jo bo mogoče do jeseni.

Poleg omenjene obletnice bodo v Loškem muzeju obeležili tudi 80-letnico rojstva kiparja Toneta Logondra in 500. obletnico potresa v Škofji Loki. Slednjega bodo predstavili z razstavo srednjeveških fresk s Koroške, s filatelistično razstavo o potresih in s strokovnimi predavanji.

Trenutno v Loškem muzeju dela deset prostovoljcev z Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki pomagajo pri urejanju interne knjižnice, pa tudi na grajskem vrtu in pri usmerjanju obiskovalcev. Po besedah Mlakarjeve Loški muzej sicer sodi med vodilne v Sloveniji po vključevanju prostovoljcev, čemur naj bi bili letos posvečeni tudi dnevi evropske kulturne dediščine.

Po drugi strani pa so bili v muzeju razočarani, ker letos ne bodo mogli računati na pomoč nobenega javnega delavca. Lani so namreč prek javnih del dobili štiri pomočnike za receptorsko in konservatorsko službo, sodelovanje pa je bilo po trditvah Mlakarjeve v obojestransko zadovoljstvo. Pri tem še vedno računajo na pomoč občine in ministrstva za kulturo, saj za delovanje Loškega muzeja skozi celo leto skupaj skrbi le enajst ljudi.