Slovenija 20.1.2011 8:52

V monografiji Docomomo Slovenia 100 izbor moderne slovenske arhitekture

Ljubljana, 20. januarja - Kot posebna izdaja revije Arhitektov bilten je v sodelovanju z delovno skupino Docomomo Slovenije izšla monografija Docomomo Slovenia 100. V njej je predstavljenih 100 izbranih objektov moderne slovenske arhitekture, nastalih med letoma 1900 in 1980.

Ljubljana. Kot posebna izdaja revije Arhitektov bilten je v sodelovanju z delovno skupino Docomomo Slovenije izšla monografija Docomomo Slovenia 100. Foto: STA

Ljubljana.
Kot posebna izdaja revije Arhitektov bilten je v sodelovanju z delovno skupino Docomomo Slovenije izšla monografija Docomomo Slovenia 100.
Foto: STA

Docomomo (Documentation and Conservation of Modern Movement) International je mednarodna neprofitna organizacija, ki se ukvarja z dokumentiranjem in varovanjem arhitekture modernega gibanja. Naloga članic, teh je danes 50, je, da naredijo svojo selekcijo moderne arhitekture, je na sredini novinarski konferenci povedala vodja slovenske skupine Docomomo Nataša Koselj.

Monografija po njenih besedah prinaša izbor nacionalno pomembnih arhitekturnih in urbanističnih del slovenskih avtorjev modernega gibanja na območju, ki je bil v 20. stoletju kulturno-politični kontekst Slovenije. Izbor temelji na Docomomovih kriterijih vrednotenja in selekcije moderne arhitekture, ki so izraz lahkosti, tankosti, beline; uporaba novih materialov in tehnoloških rešitev; industrijski, serijski način proizvodnje; reševanje socialnih vprašanj; eksperiment; estetika minimalnega; racionalizacija; ekonomika gradnje; nove tipologije in funkcionalnost.

Pri selekciji so ob Kosljevi sodelovali Stane Bernik, Miha Dešman, Janez Koželj, Breda Mihelič, Damjan Prelovšek, Aleš Vodopivec, Gojko Zupan in Bogo Zupančič.

Izbor se začne s cerkvijo sv. Duha na Dunaju, ki je delo arhitekta Jožeta Plečnika, in zaključuje s Cankarjevim domom v Ljubljani, delom arhitekta Edvarda Ravnikarja. Odločitev, da je od Plečnikovih del v monografijo ob Narodni in univerzitetni knjižnici uvrščena le cerkvena arhitektura, je po besedah Nataše Koselj utemeljena z razlago, da je Plečnik prav v oblikovanju cerkvene arhitekture najmočneje izrazil svoj moderen in inovativen pristop k oblikovanju.

Ob Plečnikovih so v monografiji zajeta dela drugih pomembnih slovenskih arhitektov, ki gradijo pojem ljubljanske arhitekturne šole in moderne slovenske arhitekture do nastopa postmodernizma, z vrhuncem v 30. in 60. letih 20. stoletja.

Knjiga je zasnovana tridelno. Uvodnim študijam Kosljeve, Prelovška, Zupančiča, Miheličeve in Andreja Hrauskyja sledi kataložni del, ob koncu pa so dodani razporedi izbranih arhitektur po avtorjih, tipologiji in regijah.

Docomomo International sta ustanovila arhitekta Hubert-Jan Henket in Wessel de Jonge na Šoli za arhitekturo Tehnične univerze v Eindhovnu leta 1990. Leta 2002 je bil sedež premeščen v Pariz in leta 2010 v Barcelono. Slovenija je polnopravna članica organizacije od leta 2005.