Svet 20.1.2011 5:00

Na filmskem festivalu Sundance letos okrog 120 filmov

Park City, 20. januarja - V Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah se bo danes začel 27. filmski festivala Sundance. Na letošnji izdaji festivala bodo prikazali okrog 120 filmov iz 29 držav. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bo 95 filmov doživelo svetovno premiero, 40 filmov je režijskih prvencev. Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 30. januarja.

Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu, vendar pa v zadnjem času priteguje vedno večjo pozornost filmske industrije, ki na njem išče nove talente.

"Letos smo prejeli rekordno število prijav, kar 10.000. To je dobra novica, ki priča o dobri kondiciji neodvisnega filma," je dejal direktor festivala John Cooper in dodal: "Pri načrtovanju letošnje izdaje festivala smo potovali veliko več kot prejšnja leta. Želeli smo okrepiti mednarodne povezave in vplivati na kakovost programa v kinematografih po svetu."

V sklopu festivala poteka tudi ena največjih filmskih tržnic na svetu. Velika večina filmov na festivalu še nima distributerja. Kot je dejal Cooper, njegovi pogovori s koproducenti kažejo, da je njihovo zanimanje vzbudil že marsikateri film.

Sundance med drugim slovi po prikazovanju najboljših novih dokumentarnih filmov. Med dokumentarci na letošnjem festivalu so tudi zadnji film Jamesa Marsha, ki je leta 2008 prejel oskarja za film Človek na žici. Film "Project Nim" pa pripoveduje zgodbo šimpanza Nima, ki so ga v 70. letih znanstveniki že kot mladiča uporabili za proučevanje komunikacije med človekom in njegovim najbližjim evolucijskim sorodnikom.

Film "Hell and Bach Again", ki ga podpisuje Danfung Dennis, sledi vojaku v Afganistanu, medtem ko je kolaps svetovne ekonomije leta 2008 tema filma Davida Singtona "The Flaw".

Na festivalu bodo na ogled tudi filmi igralcev, ki so se podali na pot režije. Igralec Tom McCarthy, ki podpisuje režijo filmov "The Station agent" in "The Visitor", bo na festivalu predstavil svoj novi film "Win Win".

Festival bo sklenil film "The Son of No One" Dita Montiela, drama o New Yorku po 11. septembru, v kateri so nastopili Al Pacino, Katie Holmes in Channig Tatum.