Slovenija 20.1.2011 10:38

V Mestni galeriji razstava Popotni tovariši

Ljubljana, 20. januarja - V Mestni galeriji Ljubljana bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo z naslovom Popotni tovariši. Predstavila bo sodobne italijanske umetnike, katerih ustvarjanje sta kot galerista, promotorja in producenta spodbujala in sooblikovala Mario Pieroni in Dora Stiefelmeier, dva izmed ključnih protagonistov gibanja Arte povera v 60. letih in pozneje.

Pripravljalci razstave so želeli predvsem prikazati njuno soudeležbo pri produkciji umetniških del in razstav ter opozoriti na neformalno druženje z mnogimi ključnimi akterji tako na italijanski kot mednarodni sceni. Njihovo dolgoletno sodelovanje in prijateljevanje bo predstavljeno s pomočjo umetniških del, avdio arhivov, videa, razglednic, pisem, poezije in dokumentarne fotografije.

Eksponati v prvem nadstropju galerije bodo pričali o živahni dejavnosti galerije Pieroni v 70. in 80. letih minulega stoletja, o neprofitni organizaciji Zerynthia, ustanovljeni v začetku 90. let, ter o radiu RAMradioartemobile. Izbor del in dokumentov je opravila skupina Irwin, ki je poskrbela tudi za njihovo prezentacijo. Večina umetnikov bo predstavljena z enim umetniškim delom ali pa bo o njihovih stikih z Pieronijem in Stiefelmeierjevo pričalo raznovrstno dokumentarno gradivo.

Zadnje desetletje delovanja Pieronija in Stiefelmeierjeve bo predstavljeno s pomočjo internetnega radia RAM live, instalacije Getulia Alvianija in Pietra Grossija SAM SoundArtMuseum in projekta Vlak. V sodelovanju z RAM live bo RadioCona pripravil nekajdnevni program, predvajan na spletu in na frekvenci 88.8 MHz. Izbor iz arhiva RAM sta pripravila Irena Pivka in Brane Zorman, program iz različnih slovenskih avdio arhivov pa Ilari Valbonesi, nekdanja dolgoletna sodelavka RAM live.

V drugem nadstropju galerije bo tako mogoče brskati po arhivu SoundArtMuseuma, ustanovljenega leta 2004, ki vsebuje več kot 1000 avdio del. Predstavljena bo druga postaja projekta Vlak, prva je bila 6. novembra lani predstavljena v Torinu, naslovljena "Landscapes on the Move". Kuratorja Lorenzo Benedetti in Cecilia Casorati sta zanjo izbrala dela umetnikov Donatelle Spaziani, Liliane Moro, Maria Airoja, Massima Bartolinija, Daria D'Aronca, Marca Fedeleja di Catrana, Valentina Diegoja, Donatelle Landi, Eve Marisaldi, Alfreda Pirrija in posebnih gostov projekta Vlak Jannisa Kounellisa in Alvina Currana.

V sklopu razstave bodo predvajali dokumentarni film Ferdinanda Vicentinija Orgnanija S.T. (Brez naslova), delo v nastajanju, v katerem nastopajo mnogi umetniki z razstave Popotni tovariši, in film "Pursuit of Happiness" umetnika Jimmieja Durhama.