Slovenija 20.1.2011 12:19

Manojlović, Clug in Laibach skupaj na odru o evropski ideji

Maribor, 20. januarja - Na relaciji Maribor-Sarajevo-Beograd so se te dni začele vaje za mednarodno koprodukcijo Evropa danes, ki je nastala po motivih Miroslava Krleže. Režiser Haris Pašović bo v njej združil vrhunskost igralca Mikija Manojlovića, baletnika Edwarda Cluga in glasbene zasedbe Laibach. Premiera bo 16. februarja v SNG Maribor.

Projekt nastaja v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, East West Centra Sarajevo in Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

Evropa danes je predstava, ki nastaja po istoimenskem eseju hrvaškega pisatelja Miroslava Krleže. Kot so danes sporočili iz mariborskega gledališča, je Krleža v tem "delu vrhunsko inteligentno, razkošno edukativno in navdihujoče zabavno" analiziral Evropo in evropsko idejo.

Krleževo misel, ki govori o sodobnem svetu, bo interpretiral Miki Manojlović pod taktirko enega vodilnih režiserjev v jugovzhodni Evropi in direktorja East West Centra Sarajevo Harisa Pašovića.

Umetniški direktor Baleta SNG Maribor Edward Clug bo v predstavi plesal in ustvaril koreografijo. Glasbo bo v živo izvajala zasedba Laibach, pela pa bo tudi Mina Špiler iz skupine Melodrom.

Dramaturginja predstave je Dubravka Vrgoč, ravnateljica Zagrebškega gledališča mladih. Videodizajn za predstavo pripravljata Neja & Aka v sodelovanju z režiserjem Sašom Podgorškom.