Slovenija 20.1.2011 13:31

V januarju odkrivanje Plečnikove Ljubljane skozi oglede in fotografije

Ljubljana, 20. januarja - Arhitekt Jože Plečnik je s svojimi stvaritvami odločilno zaznamoval podobo Ljubljane. S projektom Odkrivanje Plečnikove Ljubljane želi zavod ArtKontakt svojevrstno identiteto mesta na prijeten in subtilen način približati najširšemu krogu ljudi, je na današnji novinarski konferenci povedala fotografinja Barbara Jakše Jeršič.

V okviru projekta je na novem ljubljanskem razstavišču na prostem na Krakovskem nasipu postavljena fotografska razstava Glasba panoram Plečnikove arhitekture avtorjev Barbare Jakše Jeršič in Staneta Jeršiča. Na ogled so horizontalne panorame. Panoramski način fotografiranja po besedah Staneta Jeršiča pomeni drugačno branje fotografij. Kot je dejal, gre za izrez, ki je blizu našemu videnju.

V pasaži Maxija pa bodo danes ob 17. uri odprli fotografsko razstavo, na kateri bo Plečnikova arhitektura predstavljena skozi pogled vertikalnih panoram. Razstava bo pozneje potovala po Mercatorjevih centrih po Sloveniji.

Projekt vključuje še fotografsko razstavo Razkriti pogledi arhitekture Jožeta Plečnika v izložbeni galeriji Maxija, brezplačne delavnice za otroke, diskusijska srečanja v kavarni Maxi in na dan Plečnikovega rojstva, 23. januarja, brezplačne vodene oglede Plečnikove Ljubljane.

Vodeni ogledi bodo po besedah direktorice zavoda Turizem Ljubljana Barbare Vajda ob 10. in 14. uri, v primeru zanimanja pa tudi ob 16. uri. Zborno mesto bo pred Mestno hišo, od koder bo pot vodila preko tržnice in Tromostovja do Maxija, od tam pa do Plečnikove hiše v Trnovem. Sledil bo ogled razstave na Krakovskem nasipu in nato sprehod do Narodne in univerzitetne knjižnice ter Križank, kjer se bo ogled zaključil.

V sklopu projekta Odkrivanje Plečnikove Ljubljane sta nastala tudi film Glasba panoram Plečnikove arhitekture avtorja Jurija Popova ter publikacija Kako preživeti dan, na socialnem omrežju Facebook pa deluje profil Ljubim Plečnika. Ker želijo Plečnika ljudem približati preko različnih čutov, tudi okusa, projekt vključuje tudi sladico, poimenovano Plečnikova čokoladna piramida.