Slovenija 20.1.2011 13:41

Novogoriški poklon skladatelju Alojzu Srebotnjaku

Nova Gorica, 20. januarja - V kulturnem domu Nova Gorica bo drevi ob 20.15 koncert simfoničnega orkestra Akademije za glasbo pod taktirko Marka Hribernika in pianistke Natalije Šaver. Na programu bodo Slovenski ljudski plesi za orkester Alojza Srebotnjaka, s čimer se bodo poklonili nedavno preminulemu skladatelju, izvedli pa bodo tudi deli Beethovna in Brahmsa.

V letih ustvarjanja se je Alojz Srebotnjak, ki je preminil 1. decembra 2010, iskreno posvetil slovenski ljudski glasbi. Njegovi Slovenski ljudski plesi so postali največkrat izvedeno delo slovenskega orkestralnega repertoarja. V sedmih stavkih te skladbe je uporabil plese iz vsake od sedmih slovenskih pokrajin, s čimer je ustvaril učinkovito posvetilo glasbi svoje domovine.

Alojz Srebotnjak se je v domačem prostoru zapisal med tiste skladatelje in profesorje, ki so vzgojili vrsto perspektivnih skladateljev. Univerza v Ljubljani mu je za njegovo skorajda štiridesetletno poučevanje podelila naziv zaslužni profesor. Njegovo ime se je zapisalo tudi v mednarodnem prostoru, saj se je kot eden najuglednejših slovenskih skladateljev s svojimi skladbami pogosto pojavljal na sporedih tako koncertnih ustanov kot tudi festivalskih produkcij.

Poleg Srebotnjakove skladbe bodo nastopajoči izvedli še Beethovnov četrti koncert za klavir, ki velja za eno njegovih najlepših skladb za klavir, ter Brahmsovo Simfonija št. 2 v D-duru.

Simfonični orkester združuje študente akademije vseh letnikov in oddelkov za godala, pihala, trobila in tolkala ter predstavlja reprezentativni izvajalski korpus te slovenske visokošolske glasbenoizobraževalne ustanove. Njegov repertoar obsega temeljna simfonična in koncertna dela vseh slogovnih obdobij, posebno skrb pa orkester namenja sodobni slovenski simfonični glasbi.

Natalija Šaver je pouk klavirja na srednji stopnji obiskovala pri profesorju Sijavušu Gadžijevu ter po maturi na splošni gimnaziji v Novi Gorici študij nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak. V njenem razredu sedaj nadaljuje podiplomski študij na temo Beethoven in skladatelji 20. stoletja. Sodelovala je na številnih tekmovanjih doma in v tujini, kot solistka in članica komornih skupin pa je nastopala v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem.