Slovenija 21.1.2011 9:49

Trije koncerti cikla Festine z noviteto Nine Šenk

Lendava, 21. januarja - Komorni orkester Festine z dirigentko Živo Ploj bo na treh koncertih iz cikla Festine izvedel noviteto skladateljice Nine Šenk Dialogi in krogi, solist bo trobentač Franc Kosem. Na sporedu bodo še dela Marijana Lipovška, Uroša Kreka in Lucijana Marije Škerjanca. Koncerti bodo drevi v Lendavi, 22. januarja v Mariboru in 23. januarja v Ljubljani.

Maribor. Dirigentka Živa Ploj. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Dirigentka Živa Ploj.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"Že dolgo pri izbiri slovenskih skladb za godalni orkester ni nobene zadrege več, saj so mnogi pisali za to zasedbo. In kar nam je zapuščeno, je zlata vredno. Vprašanju, kdo smo, je torej odgovorjeno. Kam gremo in kakšna je naša prihodnost, pa nam bo prikazalo novo delo mlade skladateljice," piše v vabilu na koncerte.

Mlada skladateljica je pred dnevi za Dnevnik o svojem delu povedala: "Skladba je dolga približno 20 minut, glavni povezovalni elementi za 'dialog' med solistom in godalnim orkestrom pa so šumi, vzdihljaji, šepet... Izpostavljen je komorni trio, ki se večinoma povezuje s solistom - to so solo violina, solo violončelo in kontrabas."

Nina Šenk (1982) živi in deluje kot svobodna umetnica med Nemčijo in Slovenijo. Končala je študij kompozicije in glasbene teorije v Ljubljani in nadaljevala podiplomski študij kompozicije v Dresdnu ter na mojstrskem študiju v Münchnu.

V času študija je prejela več nagrad, njene skladbe so bile izvedene na festivalih v Nemčiji in Sloveniji, njen doslej največji projekt pa je naročilo festivala Young Euro Classic, za katerega je leta 2006 napisala himno festivala z naslovom "Navitas". Himna je bila v dveh letih izvedena na več kot 40 koncertih v Nemčiji in na Kitajskem.

V sezonah 2008/2009 in 2009/2010 je bila rezidenčna skladateljica orkestra Staatstheater Cottbus v Nemčiji. Po naročilu mednarodnega projekta Evropski instrumentalni laboratorij (LIEU) in ansambla Slowind je bila jeseni 2010 krstno izvedena njena skladba "...glitzert, flimmert, vergeht...", sledile so še ponovitve v Parizu in Rigi, piše v koncertnem listu.

Koncertni cikel Festine že od jeseni poteka na treh mestih: v Kulturnem domu v Lendavi, v Unionski dvorani v Mariboru ter v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Koncerti so vsakič ob 19.30. Pred nedeljskim koncertom pa bo ob 11. uri, prav tako v Slovenski filharmoniji, na sporedu še družinski koncert iz cikla Festinice, ki je posvečen najmlajšim. Pod naslovom V družbi trobente bodo glasbeniki otrokom predstavili trobento in godala.