Svet 22.1.2011 5:00

Skladatelju Albertu Iglesiasu filmska nagrada mesta Bremen

Bremen, 22. januarja - Španski skladatelj Alberto Iglesias je dobitnik filmske nagrade nemškega mesta Bremen za leto 2011. Iglesias je med drugim napisal glasbo za filme, kot so Tek za zmajem Marca Fosterja, "Che" Stevena Soderbergha in Vrni se Pedra Almodovarja. Nagrado so mu podelili v četrtek.

Njegove kompozicije odlikuje velika senzibilnost, je svojo odločitev po poročanju nemške tiskovne agencije dpa utemeljila žirija.

"To je osamljeno početje," je pred slovesno podelitvijo v Mestni hiši dejal skladatelj, ki tačas piše glasbo za še en film španskega režiserja Almodovarja.

Iglesias se je rodil leta 1955 v baskovskem pristaniškem mestu San Sebastian. Glasbo je študiral v Barceloni in Parizu. S svojo ženo in sinom živi na obrobju Madrida, kjer ima lastni studio. Tam že 20 let ustvarja skladbe na klavirju.

Za svoje delo je že dvakrat prejel evropsko filmsko nagrado. Leta 2005 in 2007 je bila njegova glasba za filma Zvesti vrtnar in Tek za zmajem nominirana za oskarja.

Sklad za umetnost in kulturo Sparkasse Bremen ter Kino 46 podeljujeta nagrado od leta 1999. V preteklih letih so jo med drugim dobili igralci Tilda Swinton, Nina Hoss in Bruno Ganz ter režiserja Lars von Trier in Ulrich Seidl.