Slovenija 24.1.2011 15:10

V SNG Maribor eksperiment Slišim z očmi

Maribor, 24. januarja - V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bo v četrtek premiera multimedijskega eksperimenta Slišim z očmi. V njem poskuša umetnica Maya Milenovic Workman pri gledalcih poustvariti vtise, ki jih vsakodnevno doživljajo gluhe in gluhoneme osebe. "Preko kreativnega procesa bi rada približala problematiko gluhonemih slišečim," je pojasnila avtorica.

Maribor, SNG Maribor. Novinarska konferenca pred premiero multimedijske predstave Slišim z očmi avtorice Maye Milenovic Workman. Moderator Benjamim Virc, avtorica projekta Maya Milenovic Workman, tolmačka za znakovni jezik, plesalec Ling Mu in kitarist Igor Bezget. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Novinarska konferenca pred premiero multimedijske predstave Slišim z očmi avtorice Maye Milenovic Workman.
Moderator Benjamim Virc, avtorica projekta Maya Milenovic Workman, tolmačka za znakovni jezik, plesalec Ling Mu in kitarist Igor Bezget.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor. Novinarska konferenca pred premiero multimedijske predstave Slišim z očmi avtorice Maye Milenovic Workman. Avtorica projekta Maya Milenovic Workman in tolmačka za znakovni jezik. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Novinarska konferenca pred premiero multimedijske predstave Slišim z očmi avtorice Maye Milenovic Workman.
Avtorica projekta Maya Milenovic Workman in tolmačka za znakovni jezik.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor. Novinarska konferenca pred premiero multimedijske predstave Slišim z očmi avtorice Maye Milenovic Workman. Moderator Benjamim Virc, avtorica projekta Maya Milenovic Workman, tolmačka za znakovni jezik in plesalec Ling Mu. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Novinarska konferenca pred premiero multimedijske predstave Slišim z očmi avtorice Maye Milenovic Workman.
Moderator Benjamim Virc, avtorica projekta Maya Milenovic Workman, tolmačka za znakovni jezik in plesalec Ling Mu.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Umetnica se z gluhoto sooča že vse življenje, saj je odraščala z gluhonemim bratom. Tokratni projekt je posvetila svoji materi, ki je poskušala narediti vse, da bi njen sin lahko odraščal kot "normalna" oseba.

Problematika gluhote jo zato zanima tudi s stališča, kako se nanjo odziva družba. Pri tem avtorica ugotavlja, da so še vedno močno prisotne stereotipne predstave in zavračanje vseh, ki so "drugačni". V projektu Slišim z očmi zato poskuša gledalce spraviti v položaj, v kakršnem se nahajajo gluhe osebe. "Vi, ki slišite, pridete do momenta, ko se vam nekaj vzame, to je zvok," je na današnji novinarski konferenci pojasnila Maya Milenovic Workman.

Predstava je sestavljena iz dveh 20-minutnih delov. Prvi del poteka brez zvoka, v drugem delu pa gledalci spremljajo enak dogodek z zvokom. Dogodek je sestavljen iz filma, robota, plesalca in gledalca, ki je aktivno vključen v dogajanje, s tem ko izpolni vprašalnik.

Po besedah avtorice je njena prva želja, da ljudje sploh reagirajo na to izkušnjo. Druga stopnja je, da začnejo razmišljati o tem, kaj vsakodnevno doživlja oseba, ki nečesa nima. Če se bo s tem spremenil njihov pogled na gluhoneme osebe, pa je njen namen dosežen. "A to je kreativni proces, eksperiment, zato nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo," je priznala umetnica.

V predstavi nastopa plesalec Gregor Kamnikar, ki si je za ta projekt nadel ime Ling Mu. Glasbo v živo igra Igor Bezget, za robotiko skrbi Stefan Doepner.

Koreografinja Maya Milenovic Workman je rojena v Mariboru, od leta 1980 pa deluje v ZDA. Med drugim je sodelovala s Tomažem Pandurjem pri predstavah Šeherezada, Hamlet in Faust, v zadnjem času pa se posveča predvsem delu z ljudmi s posebnimi potrebami. Njen naslednji projekt je Guernica 2012, kjer se bo ukvarjala s tematiko "psihološke slepote človeštva".

Premiera predstave Slišim z očmi bo v četrtek ob 19. uri na Komornem odru SNG Maribor. Ponovitev sledi 28. januarja.