Slovenija 24.1.2011 13:55

Letošnji Bobri s skoraj 100 dogodki na več kot 30 ljubljanskih prizoriščih

Ljubljana, 24. januarja - Med 30. januarjem in 11. februarjem bodo na svoj račun prišli otroci, za katere Mestna občina Ljubljana že tretje leto pripravlja festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Festival bo na 32 prizoriščih v Ljubljani ponudil 92 prireditev. Novost je Bobrov dnevnik, ki bo otrokom omogočal podoživljanje predstav in filmov, ki si jih bodo ogledali.

Kot je na novinarski konferenci povedala Uršula Cetinski, direktorica Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), ki je izvršni producent festivala, bodo letošnji Bobri ponudili tri sklope dogodkov - gledališkega, filmskega in literarnega. V gledališkem programu bo na ogled 65 odrskih uprizoritev, za filmski program - 12 filmov - je poskrbel Kinodvor, novost letošnjega festivala pa so delavnice, ki jih je pripravila Mestna knjižnica Ljubljana. Festival je del programa Ljubljana - svetovna prestolnice knjige.

Pokrovitelj festivala je ljubljanski župan Zoran Janković, ki je na festival ponosen, saj je bil ta doslej deležen le pozitivnih odzivov. O kakovosti programa po njegovem mnenju priča tudi napovedana udeležba skoraj 13.000 otrok. Po njegovi oceni smo v Sloveniji na področju otroške kulturne vzgoje v samem evropskem vrhu.

Kulturno-umetnostna vzgoja otrok in mladih ostaja bistvo festivala, je zatrdil načelnik oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana (MOL) Uroš Grilc. Festival namreč otrokom in mladim omogoča aktivno spremljanje umetniških dogodkov. V ta namen so v Kinodvoru letos pripravili delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki ga bo prejel vsak otrok, ki bo obiskal katero od brezplačnih prireditev. V SMG letos pa so izdelali programsko knjižico Bobrov, ki otrokom in njihovim spremljevalcem omogoča, da se pripravijo na dogodke, je dodala Cetinskijeva.

Najpogosteje izvajana avtorica bo pesnica Svetlana Makarovič. Najmlajšim bo v Hiši otrok in umetnosti namenjena predstava Glava gor-noge dol!. Videti bo mogoče tudi več metrov visoke dinozavre, ki bodo nastopili v predstavi Dinozavri v cirkusu v Španskih borcih. Festival bo v SMG odprla predstava Oliver Twist Charlesa Dickensa, sklenil pa se bo v Centru urbane kulture Kino Šiška s koncertom Bisergora.

Letošnje Bobre je v sodelovanju z oddelkom za kulturo MOL pripravilo 37 javnih in zasebnih zavodov ter nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s produkcijo otroških in mladinskih umetniških vsebin. Festival je tako tudi priložnost za srečanje vseh, ki ustvarjajo za otroke. "Nimamo selektorjev, ne nagrad in ne želimo si, da bi bila to otroška oz. mladinska različica Borštnikovega tekmovanja," je poudarila Cetinskijeva.

Za gledališke predstave so na voljo 10.203 vstopnice, za ogled filmov v Kinodvoru 2.364 vstopnic, za delavnice pa so predvideli 330 mest. Dopoldanski dogodki so namenjeni predvsem vrtcem in šolam, popoldanski pa obiskom otrok s starši. Brezplačne vstopnice bodo na voljo od srede, 26. januarja, v prodajni galeriji SMG. Vsaka družina lahko prejme vstopnice za tri prireditve oz. pet vstopnic. Ljubljanska mestna občina je za festival namenila 82.000 evrov, so še povedali na novinarski konferenci.