Svet 25.1.2011 6:00

Muzej v Lozani bogatejši za Chaplinov fotografski arhiv

Lozana, 25. januarja - Muzej v Lozani, Musee de l'Elysee, je bogatejši za zbirko 10.000 fotografij iz arhiva angleškega filmskega igralca, režiserja in producenta Charlieja Chaplina (1889-1977). Fotografije so bile sprva v lasti Chaplina, nato njegovi družine. Kot so zapisali v muzeju, dokumentirajo celotno igralčevo kariero.

Snemanje vsakega od Chaplinovih filmov je spremljalo več fotografov, piše na spletni strani muzeja. Ob posnetkih, ki dokumentirajo nastajanje Chaplinovih filmov, zbirka vsebuje tudi nekatere bolj intimne fotografije.

Med pomembnejšimi velja omeniti fotografiji Charlieja Chaplina, ki ju je Edward Steichen posnel leta 1925 za revijo Vogue, in Keystoneov album, v katerem je okrog 750 fotografij. Te dokumentirajo snemanje prvih 35 Chaplinovih filmov leta 1914 za studie Keystone.

Charlie Chaplin se je rodil v Londonu. Prvič je na odru nastopil že kot otrok. Po očetovi smrti zaradi alkoholizma je preživljal neurejeno mladost med šolo, ulico in občasnimi nastopi v gledališču. Leta 1913 se je v ZDA dokončno posvetil filmu. Debutiral je leta 1914 v krajšem filmu "Making a Living".

Leta 1915 je z vlogo v filmu Potepuh (The Tramp) ustvaril enega najslavnejših likov filmski zgodovini. Igral je v skoraj vseh svojih filmih, ki jih je produciral in režiral. Leta 1917 je prejel oskarja za življenjsko delo. Umrl je v švicarskem mestu Vevey, nedaleč od Lozane.