Na hitro prelistano 29.1.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 29. januarja - Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšlo delo psihologa Carla Gustava Junga Aion, pri Modrijanu so izdali roman hrvaškega pisatelja Renata Baretića, pri Slovenski matici pa pesmi, zgodbe in pričevanja pod naslovom Črnomaljska in metliška knjiga, ki jo je uredil Milček Komelj. Pri založbi Učila International je izšla knjiga Ljubezen Paula Coelha.

Ljubljana. Knjiga avtorja Renata Baretića z naslovom Hotel Grand. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Renata Baretića z naslovom Hotel Grand.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Črnomaljska in metliška knjiga. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Črnomaljska in metliška knjiga.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Paula Coelha z naslovom Ljubezen. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Paula Coelha z naslovom Ljubezen.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Carla Gustava Junga z naslovom Aion. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Carla Gustava Junga z naslovom Aion.
Foto: STA

AION - JUNGOVA ARHEOLOGIJA SEBSTVA

Knjigo Aion je Jung napisal leta 1951, star 76 let. V njej se ne razkriva le kot klasični psihoterapevt, ampak kot arheolog sebstva, tiste najgloblje celote vsakega človeka, ki se dotika večnosti. Jung dela ni napisal, da bi odvračal od krščanstva, ampak je želel, da bi Evropejci povezali v sebi krščanstvo s predkrščanskimi vsebinami. Aion je grški bog časa ter tako poganski simbol sebstva. Jung v delu tematizira tudi problem zla na svetu in v nas. "Knjiga je poučna za človeka našega vsakdana, ker mnogo sodobnikov pesti izgubljen odnos med egom in religioznim arhetipom," je v spremni besedi zapisal nevropsihiater in jungovski psihoanalitik Jože Magdič. Dodal je, da "knjiga daje svojevrsten odgovor na religioznost oz. nereligioznost vsakega izmed nas".

Carl Gustav Jung (1875-1961) je bil švicarski psiholog in psihiater. Do leta 1913 je sodeloval s Sigmundom Freudom, vendar se je pozneje odvrnil od njegove teorije. Bil je začetnik t.i. kompleksne oz. analitične psihologije. Razvoj človeka po njegovem prepričanju ni odvisen le od individualne podzavesti ampak tudi od kolektivne podzavesti. Med drugim je znana tudi njegova klasifikacija dveh tipov ljudi: ekstravertirani in introvertirani. V slovenskem prevodu so izšla dela: Spomini, sanje, misli, Sodobni človek išče dušo, Arhetipi, kolektivno nezavedno, sinhroniciteta, Religija in psihologija, Psihologija in vzgoja ter Človek in njegovi simboli.

HOTEL GRAND - BARETIĆEV ROMAN O KRIMINALNEM PODZEMLJU

Pisatelj v romanu pripoveduje o odraščanju v družini, ki se med vojno po razpadu Jugoslavije preživlja z vodenjem javne hiše. O tem piše nekdo, ki se kot Condoleezo periodično oglaša na nekem literarnem blogu. Condoleezo si želi komentarjev glede obrtniške izvedbe, na blogu pa dobi tudi vse kaj drugega. Takšna pripovedna struktura Baretiću omogoča jezikovno raznolikost, premišljevanje o statusu virtualnega literarnega besedila ter književnosti nasploh. Condoleezova zgodba o življenju med ukrajinskimi prostitutkami in njihovimi strankami ter telesnimi čuvaji je zgodba o temačni povezanosti kriminalnega podzemlja in politike ter posledično pripoved o razmerjih (ne)moči in interesov kapitala, kjer ni prostora za človečnost. Baretić o zapletenih in težkih temah pripoveduje na videz preprosto, hkrati pa intrigantno in humorno. V romanu, ki ga je poslovenila Đurđa Strsoglavec, pa avtor tudi ironično tematizira recepcijo svojega prejšnjega romana Osmi poverjenik.

Hrvaški pisatelj in pesnik Renato Baretić (1963) je tudi scenarist, kritik TV oddaj in sestavljavec vprašanj za TV kvize. Od leta 2008 je kolumnist in komentator tednika Nacional. Slovenskim bralcem se je priljubil s proznim prvencem Osmi poverjenik (2003), ki je v prevodu izšel leta 2006. Roman je prvič v hrvaški zgodovini osvojil vse letne literarne nagrade za prozo. Leta 2008 je v literarni reviji Rp./Lirikon21 izšel izbor pesmi iz njegovih zbirk Besede iz žepov (1998) in Komu bova pošiljala razglednice (2005).

ČRNOMALJSKA IN METLIŠKA KNJIGA S PRISPEVKI SKORAJ 150 AVTORJEV

Črnomaljska in metliška knjiga sodi v zbirko o slovenskih mestih. Tokrat v eni knjigi obsega dvoje belokranjskih mest. Obe mesti se velikokrat obravnavata in omenjata skupaj. Urednik Milček Komelj je gradivo razporedil na tri poglavja: Bela krajina in njena bisera, Črnomelj in Metlika. Besedilo dopolnjujejo likovne reprodukcije. Prispevkom je dodana kulturnozgodovinsko-spominska študija Komelja z naslovom Bela krajina in svetloba njenih mest: Besedna in likovna pričevanja o Črnomlju in Metliki. V 80 strani dolgi spremni besedi je med drugim zapisal, da je Bela krajina kot zelo specifična dežela zaradi odmaknjene lege onstran Gorjancev in zgodovinske usode, ki jo je dolgo povezovala s Hrvaško, očitno prava posebnost. Njene posebnosti pa dajejo neizbrisen pečat tudi obema belokranjskima mestoma. Ohranila je avtentično folkloro, ki je postala posebno znamenje njene istovetnosti.

LJUBEZEN - CITATI IZPOD PERESA PAULA COELHA, AVTORJA ALKIMISTA

Knjižica je zbirka citatov o ljubezni zelo branega sodobnega avtorja Paula Coelha. Citati so razdeljeni v osem poglavij: Daritev, Preobrazba, Zmaga, Sodelovanje, Sorodnost, Iskanje, Umetnost sobivanja in Veličina. Citati so večinoma izbrani iz avtorjevih najuspešnejših del. Ilustracije ob citatih, ki jih je prevedla Blažka Müller Pograjc, so delo Cataline Estrada.

Paulo Coelho (1947) se je rodil v Riu de Janeiru. Sprva je pisal besedila za različne glasbenike, pozneje pa tudi prozna dela. Njegove knjige so prevedli v 68 jezikov. Za svoje delo je dobil številne nagrade in nazive. Postal je član Brazilske akademije družbenih ved in tudi svetovalec Unescovega projekta, ki se ukvarja z medkulturnim dialogom. Ustanovil je sklad Instituto Paulo Coelho, ki podpira prevajanje brazilskega leposlovja.