Svet 26.1.2011 5:30

V Davosu nagradi za Carrerasa in De Nira

Davos, 26. januarja - Operni pevec Jose Carreras in igralec Robert De Niro bosta danes v sklopu Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v mondenem švicarskem smučarskem središču Davos prejela nagradi za njun "ustvarjalni vložek v izzive sveta", so organizatorji sporočili v ponedeljek. Skupaj z indijskim pevcem in skladateljem A.R. Rahmanom bosta v Davosu prejela kristal.

Hrvaška. Sloviti španski tenorist Jose Carreras. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Sloviti španski tenorist Jose Carreras.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Cannes. Ameriški igralec Robert de Niro. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv Itar-Tass/STA

Cannes.
Ameriški igralec Robert de Niro.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv Itar-Tass/STA

Med dosedanjimi dobitniki kristala velja omeniti filmskega igralca Michaela Douglasa, pisatelja Umberta Ecca, pianista Lang Langa in violinista Yehudija Menuhina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Španiji rojeni Carreras, katerega repertoar obsega okrog 60 oper in več kot 600 drugih glasbenih del, od leta 1988 vodi mednarodno fundacijo za levkemijo. Ustanovil jo je v Barceloni, sedaj pa ima podružnice še v ZDA, Nemčiji in v Švici. Fundacija je trenutno eden pevčevih največjih in najpomembnejših ciljev, so zapisali podeljevalci nagrade.

Dvakratni dobitnik oskarja Robert De Niro je soustanovitelj filmskega festivala Tribeca, ki so ga De Niro, Craig Hatkoff in Jane Rosenthal ustanovili leta 2001, da bi z njim obnovili življenje v spodnjem Manhattnu po terorističnem napadu 11. septembra. Na festivalu so doslej zabeležili več kot tri milijone obiskovalcev. Regiji je prinesel okrog 600 milijonov dolarjev (več kot 440 milijonov evrov) dobička.

Allah Rakha Rahman je napisal glasbo za film Revni milijonar, ki je leta 2009 od nominacij v desetih kategorijah pobral kar osem oskarjev. Organizatorji foruma v Davosu so mu priznanje izrekli predvsem za ustanovitev fundacije A. R. Rahmana, katere cilj je pomagati revnim otrokom.