Slovenija 25.1.2011 14:34

Avstrijski pisatelj Daniel Glattauer na obisku v Sloveniji

Ljubljana, 25. januarja - Cankarjeva založba te dni gosti avstrijskega pisatelja Daniela Glattauerja. Glattauer je avtor dveh mednarodnih uspešnic, sodobnega pisemskega romana Proti severnemu vetru, ki se začne s pomoto pri elektronskem dopisovanju, in njegovega nadaljevanja Vsakih sedem valov. Na današnji predstavitvi je avtor dejal, da tretjega dela skoraj gotovo ne bo.

Kot je še povedal, je 20 let delal kot novinar in spoznal, da so med novinarji raziskovalci in pisatelji. "Jaz sem ta drugi," je poudaril.

Glattauer, rojen leta 1960 na Dunaju, je študiral pedagogiko in umetnostno zgodovino. Po študiju je nekaj let urednikoval pri časopisu Die Presse. Pozneje je pisal feltone in kratke kolumne o vsakdanjih stvareh za dnevnik Der Standard. Kolumne so izšle v treh knjižnih izdajah (Die Ameisenzählung, Die Vögel brüllen, Schauma mal). Njegov roman "Der Weihnachtshund" (Božični pes) je leta 2004 doživel ekranizacijo.

Leta 2006 je objavil roman Proti severnemu vetru (Gut gegen Nordwind), ki je bil istega leta nominiran za nemško knjižno nagrado (Deutscher Buchpreis). Ljubezenski roman, upovedan v obliki elektronskega dopisovanja med samskim moškim in poročeno žensko, je kmalu postal prodajna uspešnica. Preveden je že v 35 jezikov. Zgodbo od leta 2007 igrajo na avstrijskih gledaliških odrih.

Nadaljevanje iz 2009 z naslovom Vsakih sedem valov (Alle sieben Wellen) je po besedah prevajalke Neže Božič prevedeno v skoraj 30 jezikov. Oba romana bosta v angleščini izšla pri ugledni britanski založbi MacLehose Press. Slednja je med drugim do svetovne slave popeljala Stiega Larssona.

"Sam zgodbe, o kateri pišem, nisem doživel. Če bi jo, je ne bi zapisal", je dejal Glattauer, ki se bo drevi ob 18. uri udeležil pogovora v knjigarni Konzorcij. V sredo ob 18. uri se bo predstavil še v mariborski Mestni knjigarni.