Slovenija 29.1.2011 9:32

Novi prostori kranjske knjižnice šele v drugi polovici 2011

Kranj, 29. januarja - Obnova in opremljanje stavbe Osrednje knjižnice Kranj, ki se bo po selitvi preimenovala v Mestno knjižnico, bo predvidoma končana šele v drugi polovici leta 2011. Po štiriletni obnovi nekdanjega Globusa se je po lanskem prevzemu objekta namreč zataknilo zaradi pritožb pri javnih naročilih notranje opreme.

V stavbi namreč trenutno nameščajo notranjo opremo, do konca januarja pa naj bi na občini pripravili tudi javno naročilo za vse preostale sklope omenjene opreme. Gre predvsem za serijsko in tehnično opremo ter za opremo za simultano prevajanje v večnamenski dvorani. V zaključni fazi je tudi nakup tako imenovanih knjigomatov, ki bodo avtomatizirali izposojo knjižničnega materiala.

Obnova stavbe nekdanjega Globusa se je v štirih letih precej podražila, konec lanskega leta pa je kranjska občina prevzela prostore, začela z javnimi razpisi za notranjo opremo in izbrala dobavitelje, a je v nekaterih primerih prišlo do pritožb. Tako se je odprtje knjižnice, ki bi moralo biti v maju 2011, spet zamaknilo. Kot pravi vodja oddelka za družbene dejavnosti Nada Bogataj, naj bi bilo odprtje nove knjižnice v drugi polovici leta 2011.

Prostori knjižnice bodo predvsem v prvem in drugem nadstropju objekta, arhiv bo v kleti, v steklenem predelu pa bosta ločena vhoda v knjižnico. V prvem nadstropju bodo mladinski program, glasbena in filmska soba ter večnamenska dvorana. V pritličju in tretjem nadstropju, ki ima povsem svoj dostop, bo komercialni del stavbe z lokali.

Kranjska knjižnica je do zdaj sicer delovala na 2.000 kvadratnih metrih na več ločenih lokacijah v starem delu mesta, po novem pa bo v novi stavbi na več kot 5.000 metrih. Po besedah direktorja Viljema Lebana bodo v približno treh mesecih preselili 300.000 enot knjižnega gradiva, v novih prostorih pa bo prost dostop do dveh tretjin omenjenega gradiva.