Slovenija 26.1.2011 18:37

Svet zavoda EPK podprl Teršarja za generalnega direktorja EPK

Maribor, 26. januarja - Svet zavoda Maribor 2012 je na današnji seji v Mariboru razpravljal o predlogih za generalnega direktorja zavoda Maribor 2012, ki vodi projekt Evropska prestolnica kulture (EPK). Pozitivno mnenje je izdal kandidatu Igorju Teršarju. O kandidaturi Vladimirja Rukavine ni odločal, saj je ta umaknil svojo kandidaturo.

Ljubljana, Rezidenčni center Cankarjeva. Generalni direktor zavoda Maribor 2012 Igor Teršar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv: STA

Ljubljana, Rezidenčni center Cankarjeva.
Generalni direktor zavoda Maribor 2012 Igor Teršar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv: STA

Svet zavoda je na današnji seji tudi obravnaval in potrdil začasni program dela ter finančni načrt za obdobje med januarjem in marcem letos.

Predsednik sveta zavoda Jožef Školč je za STA povedal, da so podprli kandidaturo direktorja javnega sklada za kulturne dejavnosti Igorja Teršarja, ker je bila njegova vloga popolna in reference primerne. "Člani sveta zavoda, ki so o kandidaturi razpravljali, ga vsi razen enega poznajo tudi iz njegovega dela v javnem skladu in s tega vidika se nam je zdelo, da je on lahko primerna rešitev za vodenje zavoda. Je pa to seveda odločitev, ki je v rokah Mestne občine Maribor, mi samo dajemo eno od mnenj," je pojasnil.

Direktor Narodnega doma Maribor in vršilec dolžnosti generalnega direktorja EPK Vladimir Rukavina je od kandidature odstopil, potem ko programski svet EPK na začetku meseca ni podal pozitivnega mnenja za njegovo kandidaturo. Kot je dejal, se je za to odločil, ker ima dovolj insinuacij in igranja z njegovim dobrim imenom.

Komisija mariborskega mestnega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki vodi postopek imenovanja generalnega direktorja EPK, je za mnenje programskega sveta in sveta zavoda o kandidatih zaprosila 24. decembra lani.

Za mnenje je zaprosila le za Rukavino in Teršarja, medtem ko tretji kandidat Peter Tomaž Dobrila ni prišel v ožji izbor. Programski svet je o obeh kandidatih odločal 7. januarja, a nobenemu od njiju ni dal pozitivnega mnenja. Teršarja ni podprl, ker naj ne bi imel mednarodnih referenc, kar je bil pogoj za prijavo na razpis.

Dobrila, ki je pri projektu EPK že od samega začetka, je v pogovoru za STA pojasnil, da se namerava pritožiti, saj je bil po njegovem mnenju neupravičeno in neutemeljeno predčasno izključen iz postopka. A pritoži se lahko šele po zaključku celotnega postopka.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja naj bi o nadaljnjih korakih odločala v petek.

Generalnega direktorja po definiciji imenuje mariborski mestni svet, s tem da prej pridobi pozitivno mnenje sveta zavoda in programskega sveta zavoda Maribor 2012 ter soglasje ministrstva za kulturo.