Svet 26.1.2011 10:18

BBC ukinja pet tujih uredništev

London, 26. januarja - Britanska medijska hiša BBC bo zaradi varčevalnih ukrepov ukinila pet tujih uredništev - srbskega, makedonskega, albanskega, portugalskega za Afriko in angleškega za Karibe. BBC naj bi s tem svoje stroške zmanjšal za 16 odstotkov, sindikati pa opozarjajo, da bo to prineslo tudi ukinitev več sto delovnih mest, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je sporočila ta medijska hiša, je načrt ukinitve petih uredništev v tujih jezikih odgovor na zmanjšanje sredstev, ki jih BBC dobi od britanskega zunanjega ministrstva. "Prizadevanja moramo osredotočiti na jezike, po katerih je največ povpraševanja in kjer imamo največji vpliv," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril direktor BBC za novice iz sveta Peter Horrocks. Podrobnosti o ukrepih naj bi sporočili danes.

BBC na svoji spletni strani poroča, da bodo z ukinitvijo petih uredništev ukinili tudi 650 od skupno 2400 delovnih mest, s čimer naj bi prihranili 46 milijonov funtov (53 milijonov evrov) letno. Neimenovani vir je za BBC še povedal, da je predvidena ukinitev še sedmih servisov v tujih jezikih.

Sindikati so do ukrepov, ki jih je napovedal BBC, zelo kritični. Najnovejše varčevalne ukrepe je medijska hiša napovedala le dan zatem, ko so sporočili, da bodo sredstva za spletni servis skrčili za 25 odstotkov.

Britanski novinarski sindikat je že napovedal, da bo danes pred prostori BBC za novice iz sveta v središču Londona organiziral proteste. Vodja sindikata Jeremy Dear je odgovornost za krčenje sredstev za BBC pripisal koalicijski vladi, ki s svojo politiko "uničuje kakovostne medijske storitve v državi".

BBC World Service trenutno pripravlja novice v angleškem in še 31 jezikih, njegovo občinstvo pa obsega 241 milijonov ljudi po vsem svetu, še poroča AFP.