Svet 26.1.2011 11:38

Umrl je ameriški umetnik Dennis Oppenheim

Düsseldorf, 26. januarja - Po dolgi bitki z rakom je v New Yorku v soboto umrl ameriški umetnik Dennis Oppenheim. Star je bil 72 let. Umetnik, poznan po velikih javnih plastikah, je na naslovnice časopisov prišel s kontroverzno skulpturo "The Device to Root Out Evil" (Naprava za izkoreninjenje zla), na glavo obrnjeno cerkvico iz aluminija, poroča CBC News.

Skulptura je bila javnosti prvič predstavljena leta 1997 na bienalu v Benetkah, leta 2005 pa je bila postavljena na bienalu v Vancouvru. Danes stoji v Calgaryju, saj jo je za pet let na posodo dobil muzej Glenbow v Calgaryju.

V Vancouvru sta danes dve Oppenheimovi skulpturi, in sicer "Engagement" (Zaroka) in "Arriving Home" (Prihod domov). Slednja je v okviru bienala v Vancouvru postavljena na letališču. Leta 2007 so umetniku na bienalu izročili nagrado za življenjsko delo.

Dennis Oppenheim se je rodil leta 1938 v Electric Cityju v Washingotnu. Umetnost je študiral na univerzi Stanford. Nase je prvič opozoril v 60. letih minulega stoletja z deli, s katerimi je posegal v naravo. Med drugim je ustvarjal vzorce na poljih. V 70. letih se je osredotočil na lastno telo in v performansih pogosto raziskoval skrajne meje njegovih zmožnosti.

Velikim javnim delom, po katerih je danes v svetu najbolj poznan, se je pričel posvečati v 90. letih. Med njimi velja omeniti "Electric Kiss" (Električni poljub), ki je bil predstavljen v Južni Koreji, "Multi-Helix Tower" (Spiralni stolp), svetilnik ki stoji v San Pedru v Kaliforniji, in "Radiant Fountains" (Žareči vodnjaki) na letališču George Bush v Houstonu.

Svoja dela je razstavljal v velikih svetovnih muzejih in galerijah, med drugim v londonski galeriji Tate, muzeju Stedelijk v Amsterdamu ter muzeju ameriške umetnosti Whitney in muzeju MoMA v New Yorku.