Slovenija 26.1.2011 13:40

Zavod Celeia Celje pripravlja Dneve kulture 2011

Celje, 26. januarja - Zavod Celeia Celje bo od 1. do 8. februarja pripravil Dneve kulture 2011, v okviru katerih bo v središču projekt javne diskusije Pecha Kucha, ki bo v Celju potekal prvič. Po besedah vodje projekta Saške Rakef bo javna diskusija prinesla vizijo celjskega starega mestnega jedra v 20 podobah, šestih minutah in 40 sekundah.

Celje, Celjski dom. Novinarska konferenca Zavoda Celeia Celje s predstavitvijo Dnevov kulture 2011. Koordinatorka projekta Saška Rakef, predstavnik zavoda Jani Pirnat, ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko in kustos razstave Javne zadeve Branko Franceshi. Foto: Lili Pušnik/STA

Celje, Celjski dom.
Novinarska konferenca Zavoda Celeia Celje s predstavitvijo Dnevov kulture 2011.
Koordinatorka projekta Saška Rakef, predstavnik zavoda Jani Pirnat, ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko in kustos razstave Javne zadeve Branko Franceshi.
Foto: Lili Pušnik/STA

Rakefova je na današnji novinarski konferenci v Celju povedala, da je projekt Pecha Kucha odprt za širšo javnost, v ospredje pa postavlja izumiranje starih mestnih jeder. Po njeni oceni je to tema, ki ni pomembna le v lokalnem, temveč tudi v širšem prostoru.

Projekt Pecha Kucha je bil prvič predstavljen leta 2003 v Tokiu. Namenjen je bil dizajnerjem, ki so šele končevali svoj študij, s pomočjo projekta pa so se lahko javno predstavili. Rakefova je pojasnila, da Pecha Kucha tako daje glas, vidnost in možnost komunikacije, k projektu pa so povabili različne govorce na temo celjskega starega mestnega jedra ter prihodnosti in vizije mesta Celje. Predstavitve govorcev bodo časovno omejene.

Projekt Pecha Kucha je razdeljen na dva dela, in sicer na dopoldanski, ki je namenjen predstavitvam celjskih osnovnih in srednjih šol, večerni del pa bo vključeval strokovnjake s področja arhitekture, muzeologije, urbanizma, ekonomije in turizma. Celoten dogodek bo potekal v kavarni Evropa. Vse predstavitve bodo v živo predvajane preko spleta, na voljo bo tudi klepetalnica.

V okviru Dnevov kulture 2011 bodo odprli tudi razstavo Arhitektura mesta s predstavitvijo desetih delovnih nalog o načrtovanju mesta Celje. Projekt so pripravili študenti ljubljanske fakultete za arhitekturo, razstava pa bo na ogled do 12. februarja.

Muzej novejše zgodovine Celje je pripravil projekt Urbani fenomen, ki vsebuje kratke zgodbe celjskih taksistov oz. njihov pogled na razvoj Celja. Pred uradnim začetkom Dnevov kulture 2011 pa bo stekel projekt Intervencija v javni prostor, ki bo potekal na celjski Zvezdi. V središču bodo zbrane zgodbe o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti Celja.

Koordinatorka Dnevov kulture 2011 na področju šolstva Marijana Kolenko je dejala, da so letos k projektu povabili vse celjske osnovne in srednje šole. Njihov namen je bil, da bi mladi začeli razmišljati o svojih idejah, kako revitalizirati celjsko staro mestno jedro in kakšno življenje si tam predstavljajo.

Povabilu so se odzvale tri celjske osnovne šole in dve srednji. Po mnenju Kolenkove je to dober odziv, saj gre za prvi projekt o oživitvi celjskega starega mestnega jedra, h kateremu so povabljeni tudi mladi.