Slovenija 3.2.2011 9:06

Ob slovenskem kulturnem prazniku prireditve po vsej državi

pripravili dopisniki STA

Ljubljana, 3. februarja - Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, bo po vsej državi potekala vrsta prireditev. Ena največjih bo zagotovo v Kranju, kjer bo prav na ta dan potekal Prešernov smenj, v sklopu katerega bodo ulice mesta zaživele v duhu 19. stoletja.

Duha Prešernovega časa bodo na smenju pričarali s kulturnim programom, predstavitvijo oblačil iz 19. stoletja, mednarodnim festivalom lajnarjev, vožnjo s kočijo, ponudbo domače obrti na stojnicah, starimi družabnimi igrami ter tradicionalnimi recitacijami Prešernovih pesmi. V Blasnikovi tiskarni iz 19. stoletja si bodo lahko obiskovalci ogledali tudi tiskanje Zdravljice. V kranjski Mestni hiši se bo na ta dan od 10. do 13. ure mogoče fotografirati na način z začetka 20. stoletja, ob 16. uri pa se bo v Prešernovi hiši začelo vodenje po tamkajšnji stalni razstavi.

Že danes pa bodo v Prešernovi hiši odprli razstavo Veliki pesnik malega naroda. V prvem delu bo predstavljena znanstvena literarno-zgodovinska monografija o pesnikovem umetniškem ustvarjanju in udejstvovanju, drugi del bo posvečen sklepnim razpravam, ki so izšle ob različnih izdajah poezij, tretji del pa lahkotnejšemu branju, ki govori o življenju Franceta Prešerna. Poleg tega je v Kranjski hiši do konca marca na ogled razstava Znani Kranjčani v Prešernovem času, na kateri lahko obiskovalci spoznajo nekaj zanimivih zgodb Kranja iz prve polovice 19. stoletja. Prireditve ob kulturnem prazniku se bodo v Kranju sklenile 15. februarja, ko bo v avli mestne občine srečanje s Prešernovimi nagrajenci.

Kulturni praznik je tudi priložnost za obisk Vrbe, rojstnega kraja Franceta Prešerna. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska bo pripravilo tradicionalni, že 9. pohod spomina in prijateljstva. Pohodniki bodo na 15 kilometrov dolgo pot krenili iz Radovljice in se za krajši kulturni program ustavili pri Prešernovem spomeniku na Bledu. Osrednja slovesnost bo ob 13. uri pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi. Zbrane bosta nagovorila žirovniški župan Leopold Pogačar in predsednik državnega zbora Pavel Gantar.

Ob kulturnem prazniku v žirovniški občini obiskovalce vabijo tudi v rojstne hiše drugih znamenitih Slovencev, ki jih v vaseh pod Stolom povezuje Pot kulturne dediščine. Vrata bodo poleg Prešernove odprle rojstne hiše Matije Čopa v Žirovnici, Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah, Janeza Jalna na Rodinah in Janšev čebelnjak na Breznici. Naštete znamenitosti si bo mogoče ogledati v sklopu osem kilometrov dolgega pohoda. Odhod izpred Čopove hiše bo med 8. in 9. uro. V Osnovni šoli Žirovnica si bodo pohodniki ogledali razstavo likovnih del slikarske kolonije Vrba 2011, v Doslovčah jih bo pozdravil moški kvartet Kulturnega društva dr. France Prešeren. Novost letošnjega pohoda je izkaznica za spominske žige.

V Mariboru bo občinska slovesnost ob kulturnem prazniku 4. februarja v dvorani prenovljenega Lutkovnega gledališča Maribor. Dan zatem pa bo v lutkovnem gledališču prireditev Prešerni drobižki, na kateri bodo avtorske projekte predstavili absolventi češke gledališke akademije.

Ptujčani bodo kulturi praznik obeležili 8. februarja z osrednjo slovesnostjo v dvorani Gimnazije Ptuj. Slavnostna govornica bo lanska dobitnica velike oljenke Viktorija Dabič. Ob bogatem umetniškem programu bodo tudi letos podelili priznanja, plakete in oljenke. Slovesnosti v teh dneh pripravljajo tudi v večini drugih večjih občin v Spodnjem Podravju.

Celjska občina bo osrednjo slovesnost ob kulturnem prazniku pripravila 4. februarja v Narodnem domu Celje. Slavnostni govornik bo dramski igralec Renato Jenček, dobitnik Severjeve nagrade. Nastopili bodo Vita Mavrič in kvartet Akord, Glasbena šola Celje in Plesni val Celje.

Tudi velenjska občina slovesnost pripravlja v petek v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje, v Trbovljah pa bo osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku, na kateri bodo tudi podelili nagrade Tončke Čeč za izjemne dosežke na kulturnem in umetniškem področju, 7. februarja v Delavskem domu.

V Novem mestu bo na predvečer praznika tradicionalni koncert, na katerem bo Novomeški simfonični orkester, ki deluje v okviru tamkajšnje Glasbene šole Marjana Kozine, prvič javno, v celoti in z novim libretom izvedel opereto Ženin v zagati leta 1870 v Novem mestu prebivajočega skladatelja Viktorja Parme. V novomeški športni dvorani Marof bodo nastopili še domači mešani pevski zbori Krka, Revoz in Pomlad.

V Metliki bodo v Belokranjskem muzeju 4. februarja odprli razstavo Društva likovnih umetnikov Dolenjske, 6. februarja bodo v Podzemlju priredili slovesnost Veš poet svoj dolg, osrednja občinska prireditev s podelitvijo Ganglove plakete in Ganglovega priznanja pa bo na praznični večer potekala v metliškem kulturnem domu.

Občina Krško in tamkajšnja Zveza kulturnih društev bosta 8. februarja priredili slovesnost v Kulturnem domu Krško, na kateri bodo podelili občinske Prešernove plakete in priznanja Zveze kulturnih društev.

Mestna občina Slovenj Gradec bo prireditev ob kulturnem prazniku pripravila 4. februarja v kulturnem domu. Ob tem bodo podelil občinske Bernekerjeve plakete in Bernekerjevo nagrado za izjemne dosežke na področju kulture.

Za občine Mežiške doline skupno prireditev z naslovom Pomežik kulturi pripravljajo 7. februarja v Kulturnem centru Ravne na Ravnah na Koroškem.

Novogoriška mestna občina bo osrednjo prireditev pripravila 4. februarja v kulturnem domu, na njej pa bosta igralka Polona Vetrih in pianistka Sonja Pahor izvedli gledališko-glasbeni dogodek Zgodovina neke ljubezni. Za pestro kulturno dogajanje bodo poskrbeli tudi po manjših krajevnih skupnostih v občini, Goriški muzej pa bo 8. februarja na široko odprl vrata za obiskovalce, ki jih bo pet kustosov med 12. in 17. uro popeljalo po razstavah.

V Ajdovščini bo osrednja slovesnost 8. februarja. Z glasbo jo bo zaznamovala pianistka Sara Rustja. Manjše prireditve že tradicionalno pripravljajo tudi po krajevnih skupnostih v občini.

Slovesna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku bo 8. februarja tudi v Avditoriju Portorož, kjer bodo podelili Tartinijevo priznanje za izjemne stvaritve s področja kulture.