Slovenija 26.1.2011 18:44

Andreja Rihter ponovno predsednica pododbora za kulturno dediščino PS SE

Strasbourg, 26. januarja - Andreja Rihter je bila na današnji seji pododbora za kulturno dediščino odbora za kulturo, znanost in izobraževanje Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) ponovno izvoljena za predsednico. Funkcijo bo opravljala eno leto, so sporočili iz državnega zbora.

Ljubljana, državni zbor. Predsednica pododbora za kulturno dediščino PS SE Andreja Rihter. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, državni zbor.
Predsednica pododbora za kulturno dediščino PS SE Andreja Rihter.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Svet Evrope je po besedah Rihterjeve zaradi svoje povezovalne vloge zelo pomemben za področje kulturne dediščine. Po njenem mnenju bo treba veliko pozornosti posvečati kulturni dediščini v jugovzhodnem delu Evrope, predvsem na področju izobraževanja in konzervacije.

Pododbor trenutno pripravlja poročilo o arheologiji na strateških področjih, kjer potekajo nemiri, sodeluje pa tudi pri projektu vzpostavljanja skupnega digitaliziranega registra kulturne dediščine za celotno Evropsko unijo. V prihodnjem letu bo delo potekalo v sodelovanju z nevladnimi organizaciji. Naslednje srečanje pododbora bo marca v Parizu, je za STA povedala Rihterjeva.

Odbor za kulturo, znanost in izobraževanje, ki deluje znotraj Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, ima tri pododbore: za medije, za kulturno dediščino ter za mlade. Rihterjeva je tudi članica pododbora za medije.