Svet 27.1.2011 10:43

Italijanski kulturni minister preživel glasovanje o nezaupnici

Rim, 27. januarja - Italijanski minister za kulturo Sandro Bondi je v sredo brez večjih težav preživel glasovanje o nezaupnici v parlamentu, ki sta jo proti njemu vložili opozicijski Demokratska stranka in Italija vrednot. Opozicija mu je očitala odgovornost za zrušenje antične hiše v Pompejih in zahtevala njegov odstop.

Vladajoča stranka premiera Silvia Berlusconija Ljudstvo svobode je na glasovanju v sredo zvečer uspela zagotoviti zadostno podporo Bondiju, ki velja za zvestega sodelavca premiera. Bondiju je podporo izreklo 314 poslancev, proti njemu pa je glasovalo 292 poslancev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Levosredinska opozicija je zahtevo po glasovanju o nezaupnici vložila konec minulega leta, potem ko se je antičnih Pompejih zrušilo več antičnih zgradb. V začetku novembra se je med drugim zaradi močnega deževja zrušila hiša znanega rimskega gladiatorja Marka Lukrecija Fronta.

Opozicija je ministru očitala nesposobnost in ga kritizirala, da ni storil nič proti propadanju antičnih zgradb na znanem arheološkem najdišču Pompeji južno od Neaplja.

Bondi je vse kritike zavrnil in dejal, da skuša opozicija njegovo politično usodo povezati s širšo politično krizo, ki že več mesecev pretresa Italijo zaradi razkola v vladni koaliciji ter številnih korupcijskih in spolnih škandalov, v katere je vpleten premier Berlusconi.