Svet 27.1.2011 12:22

Umrl je filmski producent Bernd Eichinger

Los Angeles, 27. januarja - Na domu v Los Angelesu je na vrhuncu svoje kariere umrl nemški filmski producent Bernd Eichinger, ki je veljal za najvplivnejšega Nemca v Hollywoodu. Eichinger je v starosti 61 let v ponedeljek umrl zaradi posledic srčnega infarkta.

"Bernd Eichinger je bil morda največji in najoriginalnejši filmar v nemški povojni zgodovini - morda edini, ki je bil resnično svetovnega formata," je dejal direktor Nemške filmske in televizijske akademije v Berlinu Jan Schütte. Po njegovih besedah je nemški film izgubil ne le producenta, ampak tudi svoj glas. Na lanski podelitvi nemških filmskih nagrad je Eichinger prejel častno nagrado za zasluge, ki jih je imel za nemški film.

Eichinger je v treh desetletjih produciral več kot 70 filmov. Bil je eden redkih Nemcev v filmski industriji, ki je doživel uspeh v Hollywoodu. Kot producent je imel tolikšen vpliv, kot ga imajo sicer le režiserji ali igralci. Pri snemanju filmov je vedno hotel imeti besedo, med drugim pri izbiri igralcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bernd Eichinger se je rodil leta 1949 v Neuburgu na Donavi. Študiral je na münchenski Visoki šoli za televizijo in film. Med drugim je produciral filme Christine F. (Mi otroci s postaje ZOO), Ime rože, Parfum, Osnovni delci, Nikjer v Afriki in Propad.