Slovenija 28.1.2011 14:24

Performans Lov na realno preizprašuje razmerje med igralcem in gledalcem

Ljubljana, 28. januarja - V Stari mestni elektrarni bodo drevi ob 20. uri izvedli performans Vie Negative Lov na realno. To je prvi od dveh performansov, povezanih s knjižnim zbornikom z naslovom NE. Performans Lov na realno temelji na eseju Blaža Lukana z naslovom Izbris gledalca, performerji pa bodo v dveurni postavitvi preizpraševali razmerje med igralcem in gledalcem.

"Lov na realno je performans-esej. V tem performansu analiziramo uprizoritvene strategije iz performansov, ki so nastali med letoma 2002 do 2008, in so se ukvarjali s temo sedmih smrtnih grehov," je za STA pojasnil umetniški vodja društva za sodobne scenske umetnosti Via Negativa Bojan Jablanovec.

Poleg Jablanovca bodo v performansu nastopili Katarina Stegnar, Grega Zorc, Boris Kadin, Kristian Al Droubi, Uroš Kaurin, Jaka Lah in Nataša Živković.

Drugi performans, ki je povezan z zbornikom NE, nosi naslov Balkanska zveza. V Stari mestni elektrarni ga bodo uprizorili v soboto, 29. januarja, prav tako ob 20. uri. Balkanska zveza je povezava treh performansov, ki v režiji Slovenca Bojana Jablanovca združijo Borisa Kadina iz Hrvaške in Srba Kristiana Al Droubija v kontekstu del Josepha Beuysa, Marine Abramović in Bojane Kunst.

Zbornik NE je izšel pri Maski v zbirki Transformacije in prinaša izčrpno refleksijo scenskih projektov Vie Negative od leta 2002 do 2008, pogovore z ustvarjalci ter poleg Lukanovega še eseje Floriana Malzacherja, Nataše Govedić, Une Bauer, Analise Sacchi in Bojane Kunst. Zbornik je uredil hrvaški teoretik scenskih umetnosti Marin Blažević.