Slovenija 28.1.2011 10:22

V Španskih borcih predstava Karine Ponties kot manifest njenega dela

Ljubljana, 28. januarja - V kulturnem centru Španski borci bo drevi ob 20. uri premiera plesne predstave "Humus vertebra" belgijske koreografinje Karine Ponties. Predstava je manifest njenega dela, ki ga zaznamujejo pravljična atmosfera, komedija, melanholična nežnost, ples in akrobatika, pantomima, cirkuške prvine in filmske podobe, projicirane na scenografijo.

Izhodišče halucinatorične pripovedi "Humus vertebra" je lik strašila, absurdna podoba, ki se nemočno maje v vetru, razpeta med nebom in zemljo. Kot meni Pontiesova, je lik težko zvesti zgolj na eno interpretativno raven. Lahko bi bil vsiljivec, fantom, protestnik, celo stolp ali peščena ura. Vse to ga dela ganljivega in kontradiktornega, so besede koreografinje povzeli pri Španskih borcih.

V predstavi bodo nastopili Eric Domeneghetty, Claudio Stellato in Jaro Vinarsky. Pod animirani film, ki bo predvajan v ozadju, se podpisuje Stefano Ricci, scenografijo je oblikoval Wilfrid Roch, izvirna glasba je delo Davida Monceauja. V predstavo so vključene tudi skladbe zasedbe Sigur Ros. Kostumografijo sta zasnovala Samuel Dronet in Maria-Eva Rodriguez. Predstava "Humus vertebra" je nastala v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz zavoda EN-KNAP.

Pontiesova, koreografinja in izvajalka, je umetniška direktorica skupine Dame de pic in avtorica 30 plesnih projektov. Projekt "Holeulone" je bil izbran za najboljšo plesno predstavo v Belgiji s francoskega govornega področja, za predstavo "Brutalis" pa je prejela nagrado SACD. Pontiesova je sodelovala z velikimi imeni belgijskega plesa in svoja dela predstavila na turnejah po Evropi, ZDA, Kanadi in Koreji.