Svet 27.1.2011 13:57

Graški Joanneum bo 200. obletnico obeležil s serijo razstav

Ljubljana, 27. januarja - Universalmuseum Joanneum letos obeležuje 200. obletnico delovanja. Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor muzeja Wolfgang Muchitsch, bo danes drugi največji avstrijski muzej jubilej obeležil z vrsto tematskih razstav, ki se bodo tekom leta zvrstile po različnih inštitucijah Joanneuma.

Vrhunec jubilejnega leta bo po njegovih napovedih odprtje dveh prenovljenih zgradb - muzeja v nekdanji palači Herberstein Museum in Palais in muzejske četrti Joenneumsvirtel, kjer bo med drugim prostore dobila galerija sodobne umetnosti Neue Galerie Graz.

Kot prvo bodo v februarju v Etnografskem muzeju odprli razstavo z naslovom Čas, čas, čas, ki bo posvečena hitremu tempu življenja v današnjem času. V marcu bodo v gradu Trautetnfels odprli razstavo, posvečeno gori Grimming. Pod naslovom Srdita gora bo predstavljana gora, ki dominira srednji dolini Enna.

Grad Steinz bo v aprilu gostil razstavo Raznolikost in enotna kaša, posvečena kulturi hranjenja, v maju pa bodo v drugem nadstropju nekdanje palače Herbersteinov odprli novo postavitev kulturnozgodovinske zbirke. Ta bo sledila temi Statusni simboli, na njej pa bodo predstavljeni eksponati, ki bodo pričali o politični moči, življenjskem stilu in izobrazbi visokega plemstva.

Junija bo v središču pozornosti grad Eggenberg, kjer si bo mogoče ogledati razstavo Preobrat časa - okoli Dürerja. V središču postavitve bodo bakrorezi, izbrani iz bogatih zbirk bakroreznega kabineta Stare galerije. Julija bodo v Avstrijskem parku skulptur predstavili delo "Arche" umetnika Maria Terzica, v avgustu pa bodo oddelki Prirodopisnega študijskega centra v pripravah na odprtje naravoslovnega muzeja v letu 2012 pripravili več ekskurzij, izletov in dan odprtih vrat, ki bodo ponudili vpogled v njihovo delo.

V septembru bodo v Deželni orožarni pripravili znanstveno srečanje na temo Spada vojna v muzej?, oktobra pa se bo dogajanje preselilo v razstavišče Kunsthaus. Pod naslovom Muzej živi bodo pripravili razstavi Antje Majewski - Kako pridejo objekti do govora in Orhan Pamuk - Muzej nedolžnosti in fikcija univerzalnosti, ki bosta preizpraševali smisel, delovanje in pomen muzejev v današnji družbi.

Novembra bo na vrsti odprtje nove muzejske četrti Joanneumsvirtel in decembra razstave Dežela slik v prostorih Multimedijske zbirke. Slednja bo prostore dobila v novi muzejski četrti.

Temeljni kamen za Joanneum je leta 1811 položil nadvojvoda Janez, ki je dal javnosti na razpolago svojo obsežno naravoslovno zbirko. Kot Nacionalni muzej Notranje Avstrije je bil Joanneum v prvih desetletjih tudi ugledni učni zavod za naravoslovje in tehniko. Konec 19. stoletja je prišlo do prostorske in organizacijske ločitve Deželnega muzeja Joanneum od tehniške visoke šole. Od leta 2009 se muzej imenuje Universalmuseum Joanneum. Njegove zbirke so zelo raznolike, od prirodoslovne do zbirke del sodobne umetnosti.