Slovenija 28.1.2011 10:53

V Parizu danes francoska premiera Kozoletove Slovenke

Pariz, 28. januarja - Celovečerni film Slovenka režiserja Damjana Kozoleta bo danes v pariški kinodvorani Le Nouveau Latina doživel francosko premiero. Film, ki je nastal v produkciji Vertigo/Emotionfilma in v koprodukciji s tujimi partnerji, bo 2. februarja začel svojo pot po francoskih kinematografih, je sporočil producent filma Danijel Hočevar.

Ljubljana. Režiser Damjan Kozole. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Damjan Kozole.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Francoski distributer filma Epicentre Films iz Pariza je napovedal, da bo film predvajan na predvidoma 12 filmskih kopijah v Parizu in celotni Franciji. Slovenka je prvi slovenski film, ki bo prikazan v redni kinodistribuciji v Franciji. Slavnostne premiere se bosta udeležila tudi režiser filma in slovenska veleposlanica v Franciji Veronika Stabej.

Zgodba o 23-letni študentki Aleksandri, ki se na skrivaj prodaja pod šifro "Slovenka", je bila v kinodistribuciji že uspešno predvajana v ZDA, Kanadi, na Madžarskem, Nizozemskem, v Belgiji in Srbiji.

Film je bil do zdaj prikazan na preko 60 mednarodnih filmskih festival po svetu in je prejel več mednarodnih nagrad, med drugim nagrado občinstva na festivalu Cinessonne v Parizu novembra lani. Te dni ga prikazujejo tudi na mednarodnem festivalu v mestu Tromso na Norveškem.

Film je v filmskih revijah, kot so Variety, Moving Picture Magazin, Screen International in Filmmaker Magazin, prejel odlične kritike. Pozitivnih odzivov je bil deležen tudi na festivalih.

Celovečerec režiserja in koscenarista Damjana Kozoleta je nastal v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji. Koscenarista sta Ognjen Sviličić in Matevž Luzar. Glavno vlogo je odigrala Nina Ivanišin, ob njej so zaigrali še Peter Musevski, Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Fürst, Aljoša Kovačič, Dejan Spasić in drugi.