Slovenija 29.1.2011 10:00

V Slovenskih Konjicah festival podvodnega filma

Slovenske Konjice, 29. januarja - V Slovenskih Konjicah bo zvečer potekal osrednji del 3. mednarodnega festivala podvodnega filma in videa Sprehodi pod morjem. Najprej bo predstavljen Zlati delfin iz Moskve, eden od treh največjih tovrstnih festivalov na svetu, nato pa bodo prikazani najboljši podvodni filmi v letu 2010, ki so bili decembra prikazani tudi na beograjskem festivalu.

"Prikazali bomo tisto, kar praktično šele začenja svojo pot na podobnih festivalih po Evropi, pri čemer imamo srečo, da smo na vrsti kar drugi, takoj za Beogradom. Direktor beograjskega festivala Milorad Đuknjić je pripravil širši izbor zmagovalnih filmov, ki zajemajo različne tematike, od življenja pod vodo, potapljanja na dah do jamskega in tehničnega potapljanje," je za STA pojasnil Branko Ravnak, predstavnik konjiškega plavalnega kluba, ki festival pripravlja skupaj z občino.

Organizatorji načrtujejo, da bodo festival kot edinega svoje vrste v Sloveniji v prihodnjih letih razširili na več dni ter da bodo njem podeljevali tudi nagrade. Letošnjega festivala se bo udeležil direktor moskovskega Zlatega delfina Genadij Grutsja.

Kot je dejal Ravnak, gre v primeru Beograda in Moskve za precej večja festivala, kljub temu pa je vsem skupno to, da je kakovost filmov na vseh treh skoraj enaka. Razlika je po njegovem le ta, da si majhni festivali zaradi kratkosti dogodka lahko privoščijo zgolj prikaz "jagodnega izbora".

Na letošnjem programu Ravnak izpostavlja predvsem film domače produkcije "If I can drive, I can dive", ki je nastal prav v Slovenskih Konjicah in prikazuje trening potapljača s poškodbo hrbtenjače. Film je v Sloveniji povsem obšel medije, je pa zato navdušil občinstvo na največjem tovrstnem festivalu v Marseillu. Film je tam prejel nagrado za svobodno izražanje, kar je doslej edina slovenska nagrada v 37 letih tega festivala.

Organizatorji slovenskega festivala omenjajo še film, ki je imel povsem drugačne pogoje za nastanek, saj ga je sponzorirala družba Rolex. Film tematizira odpravo na severni tečaj, kjer so se ustvarjalci filma potapljali pri minus 40 stopinjah Celzija, kar bi bilo brez sodobne in zelo drage opreme nemogoče. Film je dobil veliko nagrado v Beogradu in bo letos zagotovo pri vrhu tudi na drugih festivalih.

Že v petek so v okviru festivala odprli fotografsko razstavo Kuba - trije pogledi, ki je nastala skozi fotografski objektive priznanega slovenskega fotografa Arneta Hodaliča, Ehidricha Pereza Acoste Macaa, ki bo predstavil podvodni svet Kube, razstavljal pa bo še mladi slovenski fotograf Miha Matavž.