Svet 29.1.2011 6:00

V Rimu za javnost ponovno odprli hišo vestalk

Rim, 29. januarja - Po dveh desetletjih so v Rimu za javnost ponovno odprli hišo vestalk na Rimskem forumu (Forum romanum). Slovesno odprtje restavriranih ostankov antične palače je bilo v četrtek, ko so na antičnem forumu v središču Rima odprli tudi novo pot za obiskovalce, poimenovano Via nova, ki prečka severozahodno pobočje Palatina in se konča v Atrium Vestae.

Via nova naj bi bila položena po požaru, ki je leta 64 razdejal Rim, obstajajo pa domneve, da je še starejša. Restavriranih je bilo skupaj 4000 kvadratnih metrov površine, od tega 1568 kvadratnih metrov obsega hiša vestalk. Restavratorji so si prizadevali predvsem za večjo statično stabilnost ostankov antične arhitekture, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Atrium Vestae je bila v antiki palača s 50 sobami, zgrajena okoli velikega, lepo negovanega pravokotnega vrta, ki sta ga krasila dva bazenčka in številne skulpture. V njej so živele vestalke, deviške svečenice, ki so varovale sveti ogenj v templju boginje Veste, zaščitnice družine.

Visoke svečenice so dekleta izbrale iz najuglednejših rimskih patricijskih družin, ko se bile te stare med šest in deset let. Pri tem je imel zelo pomembno vlogo tudi njihov videz. Dekleta so kultu Veste služila 30 let. Vestalke so bile spoštovane in so živele v razkošju. Bile so odvezane poroke in rojevanja otrok. Po treh desetletjih pa so se lahko odločila, ali se želijo poročiti ali pa bodo še naprej služile kultu boginje.

Restavriranje in ponovno odprtje hiše vestalk je del širše zasnovanega projekta prenove Rimskega foruma, za katerega so po besedah rimskega občinskega svetnika Dina Gasperinija zbrali 19 milijonov evrov javnih in zasebnih sredstev.