Slovenija 30.1.2011 4:00

Začetek festivala Bobri z več kot 90 prireditvami

Ljubljana, 30. januarja - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) se bo danes ob 17. uri s predstavo Oliver Twist v režiji Matjaža Pograjca začel 3. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Festival bo na različnih ljubljanskih prizoriščih ponudili 92 prireditev za otroke in mlade. Brezplačne vstopnice so pošle že v četrtek, so sporočili iz SMG.

Tadeja Pungerčar iz SMG je za STA dejala, da naj se obiskovalci, ki niso dobili vstopnic, pol ure pred prireditvijo zglasijo na prizorišču, saj izkušnja iz preteklega leta kaže, da 15 odstotkov dvignjenih vstopnic ni bilo koriščenih. Prosta so še mesta za delavnice v organizaciji Mestne knjižnice Ljubljana.

Letošnja edicija festivala bo ponudila tri sklope dogodkov: gledališkega, filmskega in literarnega. Dogodke je v sodelovanju z oddelkom za kulturo MOL pripravilo 37 javnih in zasebnih zavodov ter nevladnih organizacij.

Prva dama slovenske poezije Svetlana Makarovič je tudi prva dama letošnjega festivala, saj so po njenih pravljicah in igrah nastale predstave v Mini teatru, SMG, Lutkovnem gledališču Ljubljana in Pionirskem domu.

Kinodvor je pripravil delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki ga bodo otroci prejeli ob obisku prireditve. Letos bo prvič organizirana predstava za čisto najmlajše gledalce, ki jo bo v Hiši otrok in umetnosti pripravilo Gledališče AEIOU.

Kot je ob predstavitvi festivala dejala direktorica SMG Uršula Cetinski, je festival Bobri predvsem priložnost za druženje, saj nima selektorjev, nagrad in niti želje, da bi bil "otroška oziroma mladinska različica Borštnikovega tekmovanja".

Pokrovitelj festivala, ki poteka v okviru Ljubljane kot svetovne prestolnice knjige, je župan Zoran Janković, izvršni producent pa Slovensko mladinsko gledališče. Bobri se bodo sklenili 11. februarja v Kinu Šiška s koncertom zasedbe Bisergora.