Svet 31.1.2011 6:00

V Rimu razstava, posvečena punku

Rim, 31. januarja - V rimski vili Medici je do 20. marca na ogled razstava, naslovljena Europunk - vizualna kultura punka v Europi, 1976-1980. Razstava je poklon glasbi, ki je navdihnila večbarvne irokeze, uporabo varnostnih sponk kot nakita in piercing. Pokazati želi, da je imel punk pomemben vpliv na evropsko vizualno umetnost, ki pa doslej ni bil ovrednoten.

Predstavljenih je 550 del vizualne umetnosti, nastalih v poznih 70. letih minulega stoletja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Razstava razpenja časovni lok od leta 1976, ko se je britanska punkovska zasedba Sex Pistols prvič pojavila v britanskem televizijskem glasbenem šovu "So it Goes", do leta 1979, ko je član zasedbe Sid Vicious umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. Zasedba je spodbudila nastanek proti-kulturne scene, ki je doživela eksplozijo v vizualni kulturi po vsej Evropi, od fanzinov in posterjev do filmov pa tudi v modi, sta povedala kuratorja razstave, direktor Francoske akademije v Rimu Eric de Chassey in neodvisni kustos Fabrice Stroun.

"Kreativni imperativ gibanja je bil, da lahko vsakdo dela glasbo ali umetnost, ne da bi to znal," je dejal Chassey in dodal: "Ni bilo potrebno najti občinstva. Pomembno je bilo stvari početi." Stroun pa je dodal: "Vsakdo je lahko ustvarjal."

Na razstavi sta predstavljena tudi dva projekta "site specific", ki so ju ustvarili štirje umetniki - Francis Baudevin, Stephane Dafflon, Philippe Decrauzat in Scott King.

V vili Medici je danes sedež Francoske akademije v Rimu. Poslopje je bilo zgrajeno okoli leta 1500.