Svet 30.1.2011 6:00

Marca bo izšla nova knjiga Roberta Saviana o mafiji

Rim, 30. januarja - Marca bo izšla nova knjiga italijanskega novinarja in pisatelja Roberta Saviana, ki je v svojem romanu Gomora brezkompromisno razgalil delovanje camorre, zaradi česar ga je doletela grožnja s smrtjo. Izid je napovedan za 2. marec, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Težko pričakovana knjiga "Vieni Via Con Me" temelji na monologih o organiziranem kriminalu, ki jih je Saviano imel na TV oddaji z enakim naslovom na italijanski državni televiziji RAI.

"Zelo sem vesel, da bodo zgodbe z 'Vieni Via Con Me' izšle v knjigi, saj jih ni bilo lahko približati širšemu občinstvu," je dejal Saviano, ki od leta 2006, ko je izšel roman Gomora, živi pod 24-urno policijsko zaščito. "Sprva so hoteli zgodbe utišati, grozili so mi, naj jih ne povem na televiziji, nato so jih napadali, skušali so jih čim prej pozabiti. Z objavo v knjigi pa bodo zaščitene in dostopne vsem," je dodal.

Na založbi Feltrinelli so povedali, da bodo monologi za knjižno izdajo obogateni in predelani. Feltrinelli je velik tekmec založbe Mondadori, kjer sta izšli Savianovi prejšnji knjigi Gomora ter "La Bellezza e l'Inferno" (Lepota in pekel).

Novico, da bo Savianova knjiga izšla pri založbi Feltrinelli, so mnogi razumeli tudi kot znamenje, da pisatelj po sporu z vodilno pri založbi Mondadori Marino Berlusconi, hčerko italijanskega premiera Silvia Berlusconija, zapušča to založbo, vendar so z največje italijanske založniške hiše sporočili, da imajo Saviana še vedno za svojega avtorja.

V slovenščino sta prevedena roman Gomora ter knjiga Lepota in pekel.