Svet 31.1.2011 5:30

Na glasbenem festivalu Eunescu v Bukarešti zvezdniška imena

Bukarešta, 31. januarja - Glasbeni festival George Enescu v Bukarešti bo letos gostil imena in sestave, kot so izraelski dirigent Daniel Barenboim, pianist Boris Berezovski in Dunajski filharmonični orkester, so sporočili organizatorji. Potekal bo od 1. do 25. septembra.

"Festival umetnosti in kulture bomo priredili v težkih časih," je dejal direktor festivala Ioan Holender in spomnil na globalno finančno krizo, ki pesti svet.

"Vendar pa v težkih časih ljudje še bolj cenijo to dobrino, ki je nismo izgubili: umetnost," je dodal nekdanji direktor Dunajske državne opere.

Na 20. izdaji festivala bodo predstavili več kot 280 del. Med drugim bodo nastopili dunajski, francoski in izraelski filharmonični orkestri, Londonski simfonični orkester ter Državna kapela iz Berlina.

Med nastopajočimi organizatorji izpostavljajo Barenboima, dirigenta in pianista Antonia Pappana ter francoski pianistki, sestri Katio in Marielle Lebeque.

Mednarodni glasbeni festival George Enescu je bil ustanovljen leta 1958 v spomin na romunskega skladatelja Georgea Enescuja (1881-1955). Leta 1971 ga je komunistični režim prepovedal, po Ceausescujevem padcu leta 1989 pa je ponovno oživel.