Svet 30.1.2011 5:30

Na Dunaju črno-beli Roy Lichtenstein

Dunaj, 30. januarja - V dunajskem muzeju Albertina so pripravili razstavo del Roya Lichtensteina, naslovljeno Črno in belo. Kljub naslovu pa tudi na tokratni razstavi Lichtensteinovih del ne gre brez barve. Tako je med drugim mogoče videti zlatorumeno zapečenega piščanca na živordeči mizi ali rdeče ustnice, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V središču postavitve je tokrat Lichtenstein kot risar. Umetnik se je namreč v 60. letih minulega stoletja posvetil ustvarjanju črno-belih risb, s katerimi je povzročil pravo revolucijo v svetu umetnosti. Navdih zanje je našel v reklamah in stripih.

"Nobenega individualnega izraza, nobenega patosa, nobenih občutkov," s temi besedami je direktor Albertine Klaus Albrecht Schröder na četrtkovi novinarski konferenci opisal Lichtensteinova dela. Razstavljene risbe so nastale v obdobju med letoma 1961 in 1968.

"Refleksija risarskih tehnik je bila ob začetkih pop arta v središču," je povedala Isabella Dervaux, ki je razstavo prvotno postavila v Morgan Library v New Yorku.

Ob pogledu na umetniška dela je očitno, da Lichtenstainu risba ni pomenila predstopnje ali skice, ampak jo je razumel kot samostojno likovno delo. Razstavo, ki bo odprta do 15. maja, dopolnjuje 17 črno-belih Lichtensteinovih slik večjega formata.