Slovenija 29.1.2011 12:18

Velenje sredstva za potrebe EPK še pričakuje

Ljubljana/Velenje, 29. januarja - Župan Murske Sobote Anton Štihec je v petek opozoril na neenako razdeljevanje sredstev partnerskim mestom v okviru projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012. Poleg Murske Sobote naj ne bi sredstev za potrebe EPK prejelo tudi Velenje. Velenjski župan Bojan Kontič pravi, da je mesto dobilo nekaj sredstev, ki pa "niso izstopajoča".

Ljubljana. Velenjski župan Bojan Kontič. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Velenjski župan Bojan Kontič.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Murska Sobota. Župan Murske Sobote Anton Štihec. Foto: STA Arhiv STA

Murska Sobota.
Župan Murske Sobote Anton Štihec.
Foto: STA
Arhiv STA

Ljubljana. Velenjski župan Bojan Kontič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Velenjski župan Bojan Kontič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Velenje je za EPK dobilo nekaj sredstev, o višini v tem trenutku težko govorim, so pa bila nizka v primerjavi s sredstvi, ki so jih prejele ostale občine," je danes za STA pojasnil Kontič.

V Velenju smo za namene EPK prijavili projekt izgradnje prireditvenega prostora ob jezeru in pričakujemo, da bodo zanj finančna sredstva še prejeli. "Kolikor vem, naj bi bilo to dogovorjeno, če bodo kakšna odstopanja, pa v tem trenutku ne znam povedati," je dejal Kontič.

Po besedah velenjskega župana so v občini največ težav imeli v razgovorih glede programskih sredstev. Ta so vprašljiva, ker je bil, tako Kontič, predlagan sistem, po katerem naj bi mestne občine iz svojega proračuna na račun zavoda nakazale določeno višino sredstev in potem z dodatkom polovice teh sredstev - po formuli krat 1,5 - ta sredstva za programe tudi črpala. Se pravi, da bi se ta sredstva oplemenitila na računu EPK s tem, da bi svoje dodala država.

"Nad to rešitvijo nismo ravno navdušeni, ker mislimo, da bi bilo dovolj, če bi sredstva transparentno prikazovali znotraj občinskih proračunov za potrebe EPK in glede na to, koliko bi mi predlagali v občinskih proračunih, bi bili dodatno financirani še s strani EPK oziroma države," je povedal velenjski župan.

Zaenkrat v Velenju za potrebe EPK niso vložili še nobenih sredstev. Velenje bo v okviru EPK pokrivalo področje mladinske kulture, osrednja prireditev bo Pikin festival, za katerega tudi potrebujejo nov prireditveni prostor. Kontič je dejal, da od EPK v Velenju pričakujejo "neko dodano vrednost na področju kulture".

Pikin festival, ki je tudi velenjski paradni konj v kontekstu EPK, do sedaj na nobenem razpisu ministrstva za šolstvo ali ministrstva za kulturo ni bil uspešen pri pridobivanju sredstev. Festival so v Velenju organizirali z denarjem iz občinske blagajne in ob podpori sponzorjev. Kontič je sklenil: "Če je Pikin festival največji otroški festival v Sloveniji, pričakujemo, da bo tudi država dala kaj zraven."