Svet 30.1.2011 9:59

Na festivalu Sundance slavil Doremusov "Like Crazy"

Park City, 30. januarja - V ameriškem Park Cityju se je s podelitvijo nagrad v soboto sklenil 27. filmski festival Sundance. Nagrado velike žirije za najboljšo ameriško dramo je prejel film "Like Crazy" Draka Doremusa, najboljši ameriški dokumentarni film pa nosi naslov "How to die in Oregon" Petra Richardsona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Žiranti so podelili tudi nagrade za najboljše tuje filme. Najboljši tuji dokumentarec je po presoji velike žirije britansko-ameriški "Hell and Back Again" avtorja Danfunga Dennisa. Nagrado za najboljšo tujo dramo pa je prejela Norvežanka Anne Sewitsky za film z naslovom "Happy, Happy".

Nagrade je podeljevala tudi posebna žirija. Po njeni presoji je najboljša ameriška drama "Another Earth" Mika Cahilla, nagrado za najboljši ameriški dokumentarni film pa je prejel "Being Elmo: A Puppeteer's Journey" režiserke Constance Marks.

Najboljši tuji dokumentarec po mnenju posebne žirije nosi naslov "Position among the stars" nizozemskega avtorja Leonarda Retela Helmricha. Nagrada za najboljšo tujo dramo pa je pripradla Paddyju Considinu iz Velike Britanje za film z naslovom "Tyrannosaur".

Festival Sundance, ki ga je ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu, vendar v zadnjem času priteguje vse večjo pozornost filmske industrije, ki na njem išče nove talente. V sklopu festivala poteka tudi ena največjih filmskih tržnic na svetu. Velika večina filmov na festivalu namreč še nima distributerja. Sundance sicer slovi po prikazovanju najboljših novih dokumentarnih filmov.

Na letošnjem festivalu so prikazali okrog 120 filmov iz 29 držav. 95 filmov je doživelo svetovno premiero, 40 filmov pa je režijskih prvencev.