Slovenija 31.1.2011 16:56

Kozoletova Slovenka tudi v Parizu lepo sprejeta

Pariz, 31. januarja - Premiere celovečernega filma Slovenka režiserja Damjana Kozoleta se je v priljubljenem pariškem kinu Le Nouveau Latina udeležilo okoli 200 gledalcev, med njimi številni francoski kulturniki, so sporočili iz slovenskega veleposlaništva v Parizu. Film bo v francoskih kinih na ogled od 2. februarja.

Slovesnost ob premieri sta odprla slovenska veleposlanica v Franciji Veronika Stabej in direktor Epicenter Films Daniel Chabannes. Stabejeva je opozorila na uspeh filma Slovenka, ki mu je kot prvem slovenskemu filmu v Franciji uspel preboj v redno filmsko distribucijo. To je po njenih besedah pomembno za prepoznavnost slovenske kinematografije.

Projekciji filma je sledila razprava z režiserjem Kozoletom. Na odzive glede mračnosti in turobnosti scen v Ljubljani je odvrnil, da cilj njegovih filmov ni promocija Slovenije, ampak prikaz transnacionalnih socialnih problematik oz. zgodb, ki se lahko odvijajo kjerkoli po svetu.

V filmu Slovenka govori o mladih ljudeh, ki navzven delujejo hladno, morda celo nemoralno, v resnici pa so ranljivi in krhki. Kot prispodobo je za časovni okvir filma zato namenoma izbral obdobje slovenskega predsedovanja Svetu EU, ko je Slovenija, tako kot junakinja filma, prehajala iz obdobja adolescence v zrelost. Pri igralcih je izpostavil njihovo naravnost in izpostavil odlično igro glavne igralke Nine Ivanišin.

Občinstvo je film dobro sprejelo. Številni mediji so priložnost izkoristili za intervjuje z režiserjem Kozoletom, so še sporočili iz slovenskega veleposlaništva v v Franciji.

Film je bil do zdaj prikazan na prek 60 mednarodnih filmskih festival po svetu in je prejel več mednarodnih nagrad, med drugim nagrado občinstva na festivalu Cinessonne v Parizu novembra lani.

Celovečerec režiserja in koscenarista Damjana Kozoleta je nastal v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji. Koscenarista sta Ognjen Sviličić in Matevž Luzar. Ob Nini Ivanišin so v filmu zaigrali še Peter Musevski, Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Fürst, Aljoša Kovačič, Dejan Spasić in drugi.