Svet 1.2.2011 5:30

V Gradcu razstava skulptur iz zbirke MUMOK

Gradec, 1. februarja - V razstavišču Kunsthaus v avstrijskem Gradcu bodo v petek, 4. februarja, odprli razstavo z naslovom Anti/Form. Na njej bo predstavljen izbor skulptur iz zbirke Muzeja moderne umetnosti (Museum moderner Kunst - MUMOK) na Dunaju. Razstava bo na ogled do 15. februarja.

Kot so ob razstavi zapisali v muzeju, je pojem "anti-form" v poznih 60. letih minulega stoletja označeval dela, ki so pomenila reakcijo na tradicionalne oblike, materiale in metode. S tem so bila odprta vrata za nove estetske prakse. Temu je v 80. in 90. letih sledil nov val skulptur.

Razstava bo podlagi pomembnih primerkov iz zbirke MUMOK prikazala razvoj in nove definicije pojma skulpture. Dela različnih avtorjev iz obdobja, dolgega več desetletij, bodo prikazala, kako so se iz radikalne geste oblikovala nova dela. Kar je sprva v kontekstu manifesta "Anti-Form" Roberta Morrisa in razstave "When Attitudes Become Form" Haralda Szeemanna delovalo nezaslišano, je pozneje postalo pomemben temelj globalne umetnosti.

S svojimi deli so zastopani Carl Andre, Miroslaw Balka, Pier Paolo Calzolari, John Chamberlain, Jimmie Durham, Mike Kelley, Michael Kienzer, Sol LeWitt, Richard Long, Mario Merz, Robert Morris, Bruce Nauman, Meret Oppenheim, Jessica Stockholder, Franz West, Christopher Williams, Erwin Wurm in Heimo Zobernig.

Razstavo v razstavišču Kunsthaus, ki deluje v sklopu Universalmuseum Joanneum, odpirajo v letu, ko ta obeležuje 200. obletnico delovanja, so sporočili iz muzeja Joanneum.