Na hitro prelistano 5.2.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 5. februarja - Pri založbi Rokus Klett so pod okriljem National Geographica izdali knjigo Sanjska kulinarična potovanja, pri Slovenski matici je izšel drugi del Zaton zahoda Oswalda Spenglerja, pri zavodu Maska pa delo NE, Via negativa 2002-2008, ki ga je uredil Marin Blažević. Alenka in Tomaž Klopčič sta pri Eko knjigi izdala delo Pi - zadnji polarni medvedek.

Ljubljana. Alenka in Tomaž Klopčič sta pri Eko knjigi izdala delo Pi - zadnji polarni medvedek. Foto: STA

Ljubljana.
Alenka in Tomaž Klopčič sta pri Eko knjigi izdala delo Pi - zadnji polarni medvedek.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Slovenski matici je izšel drugi del Zaton zahoda Oswalda Spenglerja. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Slovenski matici je izšel drugi del Zaton zahoda Oswalda Spenglerja.
Foto: STA

Ljubljana. Pri zavodu Maska so izdali delo NE, Via negativa 2002-2008, ki ga je uredil Marin Blažević. Foto: STA

Ljubljana.
Pri zavodu Maska so izdali delo NE, Via negativa 2002-2008, ki ga je uredil Marin Blažević.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Rokus Klett so pod okriljem National Geographica izdali knjigo Sanjska kulinarična potovanja. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Rokus Klett so pod okriljem National Geographica izdali knjigo Sanjska kulinarična potovanja.
Foto: STA

SANJSKA KULINARIČNA POTOVANJA - 500 PREDLOGOV ZA POTOVANJA V KULINARIČNO ZANIMIVE KRAJE SVETA

Knjiga, podnaslovljena 500 izjemnih doživetij po svetu, bralcu omogoča "sprehod po čarobnem svetu krajev", so zapisali na založbi. Avtorji knjige, ki poskušajo predstaviti povezavo med hrano in potovanji oz. med kraji in krožniki z vsega sveta, so uveljavljeni pisci National Geographica. Bralcu predstavijo posebne jedi iz določenih krajev, vodijo na najbolj znane tržnice, odkrivajo priljubljene jedi z uličnih stojnic, razkrivajo največje skrivnosti svetovne kuhinje, popeljejo v mesta, ki so znana po odlični hrani, od Pariza in Hongkonga do Charlestona, seznanjajo z vsemi vrstami najboljših pijač na svetu ter ponujajo recepte z vsega sveta. V delu je s 350 slikami v devetih tematskih poglavjih predstavljenih 500 kulinarično zanimivih krajev. Spremno besedo je zapisal glavni urednik National Geographic Traveler Keith Bellows. Delo sta prevedla Simon Demšar in Vesna Sodnik.

ZATON ZAHODA II. DEL - NADALJEVANJE SPENGLERJEVE TEORIJE PROPADA ZAHODA

V zbirki Filozofska knjižnica so pri Slovenski matici izdali še drugi del Spenglerjevega Zatona zahoda. Delo s podnaslovom Oris morfologije svetovne zgodovine je v izvirniku prvič izšlo leta 1918. Ker je delo zelo obsežno, je v slovenščini izšlo v dveh knjigah: prva je izšla leta 2009, druga pa konec leta 2010.

Nemški filozof in zgodovinar Spengler (1880-1936) je knjigo pisal vse življenje, izhajal pa je iz filozofskega stališča, da se vsaka civilizacija rodi, doseže vrh, pade in nato zatone. Po njegovem mnenju se civilizacije sicer na robu stikajo, medsebojno vplivajo, a ne usodno, saj imajo svoje notranje življenje. Za Spenglerja, katerega svetovni nazor je bil pesimizem, so značilne drzne analogije in približevanje zgodovini na zelo neklasičen, tudi intuitiven način. Avtor sodi med tiste svetovne pisce univerzalnih zgodovin, katerih dela so kljub novim dognanjem aktualna tudi desetletja po svojem izidu. Propad Zahoda je tako bistvena knjiga za razumevanje današnje usode Evrope in sveta, so prepričani pri Slovenski matici. Urednik in avtor spremne besede knjige, ki jo je prevedel Alfred Leskovec, je Iztok Simoniti.

ZBORNIK NE - IZČRPNA REFLEKSIJA VIE NEGATIVE MED LETOMA 2002 IN 2008

Zbornik NE, Via Negativa 2002-2008 je 29. izdaja v Maskini zbirki Transformacije. Delo prinaša izčrpno refleksijo scenskega projekta - Vie Negative. Projekt, ki je odprl mnoga vprašanja sodobnih scenskih umetnosti in v gledališče ter na radikalen način vpeljal elemente performansa in body arta, je bil dobro sprejet tako v Sloveniji in v tujini. Via Negativa je temo sedmih smrtnih grehov prevedla na temo sodobnega gledališča ter s tem odprla številna vprašanja gledališkega diskurza. Med drugim je ocenjevala učinke scenskega performativa, uprizoritveno teorijo, interakcijo med performerji in gledalci ter strategijo političnosti izvedbe, kontekstualiziranje estetike, etike in politike dela. Knjigo je uredil hrvaški teoretik scenskih umetnosti Blažević. Zbornik na 216 straneh z več kot 100 črno-belimi fotografijami prinaša izčrpno dokumentacijo dela Vie Negative, pogovore z ustvarjalci ter eseji Blaža Lukana, Floriana Malzacherja, Nataše Govedić, Une Bauer, Analise Sacchi in Bojane Kunst.

PI - ZADNJI POLARNI MEDVEDEK - SLIKANICA Z OKOLJSKIM SPOROČILOM

Slikanica Pi - zadnji polarni medvedek, ki je delo Alenke Žumbar Klopčič in Tomaža Klopčiča, je izšlo v zbirki "Sad Earth Collection". Knjiga, ki je na recikliranem papirju izšla v slovenskem in angleškem jeziku, nosi okoljsko sporočilo. Njen glavni junak je polarni medvedek, ki skupaj s prijateljem Pingom obtiči na odlomljeni ledeni plošči. Ta ju popelje daleč na odprto morje in s tem omogoči nepredvideno popotovanje z zanimivimi dogodivščinami in srečanji. Zgodbo je oblikoval in ilustriral Roman Peklaj. Spremne besede so prispevali nekdanji podnebni pogajalec pri Združenih narodih Yvo de Boer, evropska komisarka za podnebne spremembe Connie Hedegaard in slovenska poslanka v Evropskem parlamentu Romana Jordan Cizelj. Knjigo je ilustriral Roman Peklaj.