Slovenija 1.2.2011 12:07

Zagrebški nadškof prevzel Iconotheco Valvasoriano

Zagreb, 1. februarja - Zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić je v ponedeljek v Zagrebu sprejel predstavnike Fundacija Janeza Vajkarda Valvasorja pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Ti so mu predali Iconotheco Valvasoriano, monumentalno zbirko 17 faksimilov zvezkov grafik, ki jih je tekom življenja zbral kranjski polihistor Janez Vajkard Valvasor.

Hrvaška, Zagreb. Zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Grafično zbirko je Valvasor zaradi prezadolženosti prodal Zagrebški nadškofiji. Tako se danes original nahaja v Zagrebški nadškofijski Biblioteki Metropolitani. Fundacija Janeza Vajkarda Valvasorja je nadškofiji kopije podarila v zahvalo, da je ta odobrila projekt izdelave in objave faksimilov Valvasorjeve grafične zbirke, ki ima veliki kulturno-umetniški pomen, so sporočili iz tiskovnega urada zagrebške nadškofije.

Dogodka v nadškofijskem dvoru so se udeležili predsednik častnega odbora fundacije Milan Kučan, predsednik fundacije Matjaž Kmecl, vodja projekta in urednik Lojze Gostiša ter slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk.

Valvasorjeva grafična zbirka obsega 7752 grafik in risb Dürerja, Cranacha, Rembrandta, Callota ter drugih znanih in neznanih nemških, avstrijskih, nizozemskih, flamskih, francoskih, italijanskih, angleških in kranjskih mojstrov 16. in 17. stoletja. Liste iz zbirke je Valvasor nalepil v zvezke velikega formata, vezane v usnje. Razporedil jih je po temah, tehniki in nacionalni pripadnosti avtorjev.

Janez Vajkard Valvasor (1641-1693) se je rodil v Ljubljani. Leta 1678 je na Bogenšperku ustanovil grafično podjetje z bakroreznico in tiskarno. Vrh njegovih znanstvenih prizadevanj je obsežno topografsko-zgodovinsko delo Slava vojvodine Kranjske. Umrl je v Krškem.