Slovenija 1.2.2011 12:34

Nov razpis za generalnega direktorja zavoda Maribor 2012

Maribor, 1. februarja - Zavod Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture (EPK) bo še nekaj časa brez generalnega direktorja. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja v mariborskem mestnem svetu je namreč v ponedeljek zgolj ugotovila, da nihče od prijavljenih kandidatov ni dobil podpore programskega sveta, zato bodo postopek ponovili.

Kot je za STA pojasnila predsednica omenjene komisije Tanja Vindiš Furman, bi kandidat, ki bi ga predlagali mestnemu svetu v obravnavo, potreboval tako podporo programskega sveta kot podporo sveta zavoda. Prvi je zavrnil tako sedanjega direktorja javnega sklada za kulturne dejavnosti Igorja Teršarja kot sedanjega v. d. direktorja Vladimirja Rukavino, svet zavoda pa je po odstopu Rukavine od kandidature izrazil podporo Teršarju.

"Ker enotne podpore ni bilo, smo postopek zaključili in pričeli z novim razpisom. Ta bo z enako vsebino objavljen v naslednjih dneh in upam, da bo po osemdnevnem roku za prijavo programski svet kar najhitreje dal podporo enemu od kandidatov," je dejala Vindiš Furmanova.

V nekaterih medijih so v preteklih dneh pisali, da naj bi mariborski župan Franc Kangler kar sam predlagal svojo kandidatko, neuradno naj bi šlo za Suzano Žilič Fišer, aktualno članico sveta zavoda Maribor 2012. Kot pa je pojasnila Vindiš Furmanova, se kandidata, ki izpolnjuje vse pogoje, lahko zgolj pozove k prijavi na razpis. Prav tako se na novi razpis lahko znova prijavijo tudi kandidati, ki so sodelovali na tokratnem. Poleg Teršarja in Rukavine je to storil tudi Peter Tomaž Dobrila z ministrstva za kulturo, ki pa ni prišel v ožji izbor.

Sicer pa je trenutno na čelu zavoda kot vršilec dolžnosti še vedno Vladimir Rukavina, ki je v začetku januarja napovedal odstop in se tudi odpovedal nadaljnji kandidaturi za mesto generalnega direktorja. Župan Kangler njegovega odstopa ni sprejel.