Slovenija 4.2.2011 9:26

V Sežani deseto tekmovanje mladih baletnih plesalcev

Sežana, 4. februarja - V Kosovelovem domu v Sežani bo od danes do nedelje potekalo deseto tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev. Tekmovanja se bo udeležilo 55 slovenskih baletnih plesalk in plesalcev, starih med 12 in 26 let. Udeleženci prihajajo iz desetih slovenskih baletnih šol.

Tekmovanje bodo mladi baletniki zaključili s slavnostnim koncertom, na katerem bodo nastopili nagrajenci z odlomki iz klasičnih baletov in z izvirnimi sodobnimi koreografijami.

Posebna nagrada letošnjega tekmovanja bo strokovna nagrada tekmovalki ali tekmovalcu iz II. b ali III. kategorije za umetniški vtis, ki jo bo podelilo Društvo baletnih umetnikov Slovenije. Nagrajenec bo prejel štipendijo za mednarodni poletni baletni seminar v Budimpešti avgusta letos, ki ga organizira Madžarska državna baletna akademija iz Budimpešte.

Enkratno nagradno štipendijo za udeležbo na poletnem tečaju pa bo letos podelila občina Sežana. Prejela jo bo tekmovalka ali tekmovalec po izboru žirije. Mlade plesalce bo ocenjevala petčlanska komisija, ki jo sestavljajo dva domača in trije tuji baletni strokovnjaki, zmagovalci v vsaki kategoriji pa bodo na zaključnem koncertu prejeli priznanja, plakete in nagrade, so sporočili organizatorji.