Svet 2.2.2011 5:00

Glasbena nagrada Siemens nemškemu skladatelju Aribertu Reimannu

Dunaj, 2. februarja - Nemški skladatelj Aribert Reimann je letošnji dobitnik glasbene nagrade "Ernst von Siemens" za življenjsko delo. Priznanje velja za Nobelovo nagrado za glasbo, vredna je 200.000 evrov. Štiriinsedemdesetletnemu berlinskemu komponistu jo bodo izročili na slovesnosti 24. maja v Münchnu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reimann je nesporno mojster vokalne glasbe in eden najbolj izvajanih sodobnih skladateljev. Pred 30 leti je zaslovel z opero Lear v Bavarski državni operi. Lani je Dunajska državna opera krstno uprizorila njegovo uglasbitev Medeje, ki so jo pozdravili tako poslušalci kot kritiki.

"Ariberta Reimanna odlikuje zlasti poseben občutek za glasove, ki ga nima skoraj noben drug še živeči skladatelj," je sklad Ernst von Siemens utemeljil nagrado. Njegova prva opera, Sanjska igra po literarni predlogi Augusta Strindberga, je praizvedbo doživela leta 1965.

Poleg nagrade za življenjsko delo bo sklad podelil še tri nagrade za mlade skladatelje. Prejeli jo bodo Britanec Steven Daverson, Španec Hector Parra in v Bonnu rojeni Hans Thomalla.

Glasbeno nagrado "Ernst von Siemens" od leta 1974 podeljuje istoimenski zasebni sklad s sedežem v Švici. Lani jo je dobil nemški dirigent Michael Gielen.