Svet 2.2.2011 5:30

V Frankfurtu celovita prenova muzejev na obrežju Majne

Frankfurt, 2. februarja - Muzejska četrt na obrežju reke Majne v Frankfurtu je kraj, kjer stojijo nekateri najpomembnejši muzeji v mestu, med njimi Muzej Staedel, Nemški arhitekturni muzej (Deutsches Architectur Museum) in Nemški filmski muzej (Deutsches Filmmuseum). Nekateri med njimi so vključeni v obsežen projekt prenove, ki je vreden 100 milijonov evrov.

Pred kratkim je po osmih mesecih prenove vrata za obiskovalce ponovno odprl Nemški arhitekturni muzej. Stroški prenova so znašali tri milijone evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Neoklasicistično vilo, v kateri domuje muzej, so sicer leta 1984 prenovili po načrtih arhitekta Oswalda Mathiasa Ungersa. V njej letno pripravijo nekaj večjih občasnih razstav, posvečenih moderni arhitekturi v Nemčiji in drugod po svetu.

Filmski muzej, katerega prenova bo stala 13 milijonov evrov, je zaprt že leto dni. Vrata naj bi za obiskovalce ponovno odprl letos poleti. Filmski muzej je bil pred pričetkom prenove v zelo slabem stanju. Po končanju prenove bodo v njem postavili novo stalno razstavo, muzej bo dobil tudi novo kinodvorano.

Okrog 30 milijonov evrov pa bo stala izgradnja podzemnih prostorov muzeja Staedel. V minulih mesecih, ko je bil muzej zaprt, je bilo številna dela iz zbirke, ta šteje 2700 kosov, mogoče občudovati v stranskem krilu muzeja. Prenova muzejske stavbe pa bo stala še dodatnih deset milijonov evrov. Sredstva za prenovo so prispevale velike korporacije in fundacije. Dobrodelni koncert, na katerem je nastopila tudi operna pevka Diana Damrau, je prinesel pol milijona evrov.

Mesto Frankfurt je za prenovo muzeja Staedel namenilo deset milijonov evrov. Pričakujejo, da bodo novo stavbo muzeja za javnost odprli v oktobru z razstavo ekspresionističnega slikarja Maxa Beckmanna, ki je več let živel v Frankfurtu.

Okrog šest milijonov evrov pa so porabili za prenovo Muzeja uporabnih umetnosti (Museum für Angewandte Kunst), ene najpomembnejših stavb na južnem bregu reke Majne. Znamenita muzejska stavba je bila zgrajena po načrtih ameriškega arhitekta Richarda Meierja. Končana je bila leta 1985.

Poleg tega v bližini gradijo podzemni muzejski park in Muzej svetovne kulture, ki bo stal 50 milijonov evrov. Na povečanje čaka tudi Judovski muzej, vendar načrti zanj še niso narejeni.