Slovenija 2.2.2011 16:04

O neizgovorljivem v vojni: Circus Fantasticus režiserja Janeza Burgerja

Ljubljana/Rotterdam/Zagreb, 2. februarja - Celovečerec režiserja in scenarista Janeza Burgerja Circus Fantasticus bo pot po slovenskih kinematografih začel 8. februarja s premiero v ljubljanskem Kinodvoru. Burger je na današnji telekonferenci iz Rotterdama, kjer je film v torek doživel mednarodno premiero, dejal, da je zadovoljen z odzivi, čaka pa še kritike v svetovnih medijih.

Portorož. Režiser filma Circus Fantasticus Janez Burger. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Portorož.
Režiser filma Circus Fantasticus Janez Burger.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Na telekonferenci z Burgerjem, producentom Jožkom Rutarjem in igralcem Leonom Lučevom, ki je potekala v Kinodvoru, je predstavnik filma za Slovenijo Almir Flisar poudaril, da nekateri že pravijo, da so v filmu trije antologijski prizori: soočenje cirkusantov s tankom na kraškem polju, trupla vojakov na irski plaži in poplava od vojne razdejane kraške hiše.

Pri ustvarjanju filma, ki brez dialogov prepleta naturalistične in magične podobe vojne in cirkusa, vredne svetovnih mojstrov sedme umetnosti, kot sta Andrej Tarkovski in Federico Fellini, so sodelovali še direktor fotografije Diviš Marek, montažer Miloš Kalusek, scenograf Vasja Kokelj, kostumograf Alan Hranitelj, skladatelj Drago Ivanuša, oblikovalca zvoka Robert Flannagan in Daniel Birch ter oblikovalka maske Alenka Nahtigal.

V torek je bila v Rotterdamu mednarodna premiera. "Zadovoljen sem z odzivi občinstva. (...) Čakam še na kritike v svetovnih medijih," je dejal Burger. Idejo za film je dobil jeseni leta 2001, ko se je "totalno zaljubljen" s kolesom vozil po neki plaži na Baltiku. "Potem se je zgodil 11. september," je dodal in z njim nove nesmiselne vojne.

"Ko razmišljamo o tem, kako je človeštvo živelo zadnjih nekaj tisoč let, ne dobimo vtisa, da je živelo v miru, ki so ga občasno prekinile vojne. Živelo je v vojni z občasnimi premirji," je o filmu zapisal Burger. Circus Fantasticus se dogaja v vojni, ki ni vezana na prostor in čas. Ljudje v tem filmu ne govorijo, kar pa ne pomeni, da je to nemi film, so pojasnili ustvarjalci. Na vprašanje STA, kaj je neizgovorljivega v vojni, je Burger odgovoril, da se besede v vojni uporabljajo za dezinformiranje in za laž. "Zato jih v filmu nisem želel uporabiti," je pojasnil.

Filmska ekipa na čelu s producentom Rutarjem in močno mednarodno zasedbo producentov in ustvarjalcev - cirkuška avdicija je potekala v Parizu in Berlinu - je film posnela v 35 snemalnih dneh na lokacijah Rakitovca na slovenskem Krasu ter na plažah na zahodu Irske. Glavno vlogo ima hrvaški igralec Leon Lučev, ki je igral v več kot 20 celovečernih filmih, med drugim v Grbavici režiserke Jasmile Žbanić, zmagovalnem filmu berlinskega festivala leta 2006.

Ob njem nastopajo še mlada bosanska študentka režije Luna Zimić Mijović, ki je tudi igrala v Grbavici, ter vrsta cirkuških umetnikov: Rene Bazinet, Pauliina Rasanen in Viacheslav Volkov iz Cirque de Soleil, diplomanta Moskovske akademije za cirkuške umetnosti Ravil Sultanov in Natalija Sultanova, kitajska prvakinja v akrobatiki Zhang Xiaoxue, švicarski prvak v artističnem kolesarstvu Yannich Martens ter nekateri drugi igralci in umetniki.

Film bo v mednarodno distribucijo šel z naslovom Silent Sonata pod okriljem uveljavljene hiše Fortissimo Films. Februarja se bo udeležil še festivala v Goteborgu ter evropskih filmskih tržnic v Berlinu in Dublinu.