Slovenija 3.2.2011 10:03

Drugogodbena ponudba se bo raztezala od marca do pozne jeseni

Ljubljana, 3. februarja - Mednarodni festival Druga godba bo v 27. izdaji trajal od marca pa vse do pozne jeseni. Tako se bo okoli osišča festivala, ki bo od 7. do 14. maja, zvrstilo nekaj koncertov, ki bodo imeli značaj spremljevalnega programa. Prvi bo že 11. marca. Festival bo 7. maja odprla osemčlanska zasedba Staff Benda Bilili iz DR Kongo.

Drugogodbena sezona se bo začela s koncertom enega najbolj vplivnih etiopskih in afriških glasbenikov, Mulatuja Astatkeja s spremljevalno afrobritansko skupino, ki bo v Kinu Šiška 11. marca. Mulatu Astatke je svet glasbe obogatil z unikatno zvrstjo, saj je jazz pomešal z latinom in tradicionalnimi etiopskimi ritmi ter ustvaril nov žanr - ethio jazz.

Po izjemnih odzivih na koncert pred tremi leti in pol se bo 30. marca v Ljubljano vrnila newyorška senzacija Balkan Beat Box. Skupina, ki je povezala tradicionalne godbe vzhodne Evrope, Sredozemlja in Bližnjega vzhoda v urbani beat, bo zatresla tla Katedrale, so sporočili iz zavoda Druga godba.

Za uradno odprtje festivala 7. maja so organizatorji predvideli glasbeno nadarjene paraplegike na triciklih, ki osvajajo svet in razprodajajo koncertne dvorane. Osemčlansko zasedbo Staff Benda Bilili iz DR Kongo sestavljajo ulični glasbeniki, invalidi in zapuščeni otroci, ki ustvarjajo vzneseno plesno godbo, katere korenine segajo vse do rumbe, v zvenu pa je čutiti še r&b, funk, reggae in kubanske ritme.

Pomladni koncerti v Kinu Šiška se bodo sklenili z dvojnim koncertnim programom. Najprej bo Vasko Atanasovski s skupino Mljask premierno predstavil nov album, nato pa bo mogoče spoznati v Parizu živečo Maročanko Hindi Zahro, ki je obnorela Evropo s svojim prvencem "Hand Made". Glasbenica se sprehaja med bluesom in soul folkom z občasnimi izleti v temnejše vode.

Kot so na zavodu povedali za STA, celoten program festivala še nastaja. Večina koncertov bo v Kinu Šiška in Cankarjevem domu, ki sta koproducenta letošnjega festivala, nekaj prireditev pa bo tudi drugod po Ljubljani.